Kvůli Německu zdraží elektřina i plyn, říká Hospodářská komora

01.06.2011 16:53

Německo chce do roku 2022 odstavit všechny své jaderné elektrárny. Podle Hospodářské komory České republiky jde ale o příliš radikální krok, který poznamená i další evropské státy.

Kvůli Německu zdraží elektřina i plyn, říká Hospodářská komora

„Takováto opatření v národní energetice Německa představují možné reálné ohrožení hospodářství ČR, které může způsobit technické problémy v energetických systémech ve střední Evropě," stojí v prohlášení Hospodářské komory ČR. Takové náhlé rozhodnutí Německa je podle ní nekoordinované.

Komora podpořila i slova premiéra Petra Nečase, že pravděpodobně dojde k výraznému nárůstu cen. „Naše předběžné propočty ukazují, že německé rozhodnutí odstoupit od jaderného programu povede v České republice k nárůstu cen elektrické energie o třicet procent se všemi dopady především na konkurenceschopnost v sektoru průmyslu," řekl Nečas při návštěvě Drážďan.

Související:
Nečas vystrašil občany: Zdraží proud v ČR o 30 procent. Kvůli Německu

Hospodářská komora si ale přisadila. Zdraží prý nejen elektřina, ale také ostatní paliva, především zemní plyn. Takový politický vstup do energetiky podle ní naruší současné tržní vztahy mezi Německem a ČR.

„Popisovaný stav přímo ovlivní konkurenceschopnost nejen českých podnikatelských subjektů, bude hrozit zhoršení odbytových podmínek v celé EU," varuje Hospodářská komora.

Podle ní by se mělo vypracovat důsledné vyhodnocení konkurenceschopnosti Česka po takovém kroku. Kromě odstavení německých jaderných elektráren se obává i vlivu nákladů na obnovitelné zdroje nebo cen povolenek CO2.

Čtěte více:
Utlumí-li Evropa jádro, elektřina zdraží, varuje Roman
Vláda kývla na návrh Bárty i na rozšíření Temelína
Hospodářská komora: Záměr koalice v úpravě sazeb DPH vítáme

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

19:45 „Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

Láska je jako mír, musíme za ni bojovat, prohlásil slovenský premiér Robert Fico (Směr) na bratislav…