K9 začala jednat. Véčka ale chtějí místo reforem 4 křesla

01.06.2011 17:32

Na dnešním jednání K9 by se mělo mluvit o dalších zdravotnických reformách, například o placení za amalgámové plomby u zubaře. Strana Věci veřejné chce hlavně diskutovat o personálních změnách ve vládě. Reformy jsou podle ní až druhotné.

K9 začala jednat. Véčka ale chtějí místo reforem 4 křesla

Věci veřejné trvají na tom, aby jednání K9 začalo personálními změnami a až poté se řešily reformy. Pod personáliemi se skrývá jejich požadavek čtyř ministerských křesel a rozsáhlejší změny ve vládě.

"Pan premiér nám slíbil, že na ně dojde po naší konferenci. Jsme připraveni řešit i zdravotnickou reformu. Ovšem v tomto pořadí," řekla už v úterý 31. května první místopředsedkyně VV Karolína Peake.

Sledujeme téma Vládní krize

Pořadí témat je podle Víta Bárty v každém případě věcí premiéra Nečase. Pak jsou VV prý ochotny jednat o zdravotních reformách do noci, ale odmítají, aby amalgámové plomby platil místo pojišťovny pacient. Tento návrh ministra zdravotnictví Leoše Hegera schválil i zdravotní výbor sněmovny.

Související:
Zdravotní výbor: Ať pacienti platí za plomby a za celý recept

Jednání K9 se tentokrát neúčastní předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, který je nyní pracovně ve Spojených státech. „Bohudík už je to tak dávno, co jsem byl naposled v Praze, že už si nepamatuju na ty paka," okomentoval současnou situaci během své zahraniční cesty.

Vyjednavač za TOP 09 Petr Gazdík, který šéfuje poslancům strany, prohlásil, že by VV radši měly z vlády odejít, pokud nechtějí podporovat reformy. "Pro nás jsou lepší předčasné volby než stav, kdy budou VV mimo koalici jednou hlasovat se sociálními demokraty a podruhé s námi," uvedl Gazdík.

VV po vnitrostranických skandálech mají preference pod pěti procenty. Navíc ODS a TOP 09 budou chtít vysvětlení o financích poslance Michala Babáka.

"Babák musí obvinění popřít a vyvrátit, což zatím neudělal. Jestli má být Babákovo přerušení členství ve straně přiznáním se k praní špinavých peněz, tak to bude opravdu maličký fíkový list na tu neřest," zlobí se Gazdík.

Čtěte více:
Usmiřování nebude. Rozvrtaná koalice se pohádá o zuby i o křesla
Víme, v čem bude kámen úrazu středeční K9 mezi Véčky a ODS
Část ODS vyzvala Nečase, aby vládl bez VV. Kníže varuje před Tluchořem

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…