Odpor proti Nečasově vládě. Devadesát procent lidí ji nechce

02.06.2011 7:28

Rok od loňských voleb je z nich vzešlá vláda Petra Nečase odmítána velkou většinou společnosti. Podle bleskového průzkumu, který si nechaly zpracovat Lidové noviny, si ji v tomto složení nepřeje devadesát procent dotázaných. Příliš by hodnocení kabinetu nepomohlo ani to, kdyby ho opustily Věci veřejné.

Odpor proti Nečasově vládě. Devadesát procent lidí ji nechce

Nelichotivé vysvědčení vystavili Češi vládě Petra Nečase. Rok po volbách si podle bleskového průzkumu, který pro Lidové noviny provedla agentura Millward Brown, nepřeje kabinet v tomto složení devadesát procent dotázaných. Lidé by se navíc nespokojili ani s tím, že by z vlády odešly Věci veřejné. Pro menšinový kabinet ODS a TOP 09 by totiž bylo jen 16 procent respondentů.

Třetina dotázaných chce, aby zemi vládl nový kabinet, jehož podobu určí faktický vítěz loňských voleb, tedy ČSSD. Pro každého čtvrtého občana pak jsou nejpřijatelnějším výsledkem ze současné situace předčasné volby. Průzkum se uskutečnil ve dnech 30. května až 1. června na reprezentativním vzorku 540 respondentů starších 18 let.

Společnost začne hledat jiná řešení

„Těm devadesáti procentům rozumím. Skandály našich koaličních partnerů už skutečně musely otrávit takřka každého," uznává předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík. Negativní obraz vlády v očích veřejnosti je dán především vleklým handrkováním o personálním obsazení kabinetu či o podobu stěžejních reforem.

„Deset procent, to je v politickém světě vážně minimální důvěra. V takovém momentě hrozí nebezpečí, že společnost začne hledat jiná řešení než ta vzešlá z demokratických procedur. Začne opět naslouchat radikálním a populistickým myšlenkám," komentuje výsledky průzkumu politoložka Vladimíra Dvořáková z pražské Vysoké školy ekonomické.

K věci: 

Důvěra v Nečase i vládu stále klesá, ukázal průzkum STEM 

Lidé jsou rok po volbách rozčarovaní a trpí deziluzí 

Lidé vládě nevěří. To máte za ty kamarádíčky, říká profesorka

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…