Ústavní soud odmítl změny ve shromažďovacím zákonu

02.06.2011 10:00

Městská část Brno-střed neuspěla u Ústavního soudu (ÚS) s návrhem namířeným proti části shromažďovacího zákona. Brňané chtěli dosáhnout toho, aby z normy zmizela třídenní lhůta pro posouzení veřejné akce před jejím případným zákazem.

Ústavní soud odmítl změny ve shromažďovacím zákonu

Stížnost a s ní spojený návrh na zrušení části shromažďovacího zákona podalo Brno-střed v dubnu v souvislosti s prvomájovým pochodem krajní pravice. Úřad se pokusil akci zakázat, ale soudy jeho rozhodnutí zrušily.

Městská část se na Ústavní soud obrátila proto, že si myslí, že lhůta je krátká. Ústavní soud se ale podle zjištění ČTK otázkou věcně vůbec nezabýval, protože městské části nepřiznal oprávnění podobný návrh podat.     

"Úřadu městské části Brno-střed nezbývá než názor Ústavního soudu respektovat," řekl ČTK mluvčí největší brněnské čtvrti Roman Burián.

Podle judikatury Ústavního soudu není správní orgán, jehož rozhodnutí bylo úspěšně napadeno správní žalobou, aktivně legitimován k podání ústavní stížnosti. Vyplývá to ze stručného nálezu senátu se zpravodajem Pavlem Holländerem. Úřad v tomto případě není nositelem základních práv a svobod. Právě z tohoto důvodu se ústavní soudci stížností blíže nezabývali. 
    

Pochod Brnem si na letošní první květnový den naplánovalo sdružení Dělnická mládež, jež je propojeno s krajně pravicovou Dělnickou stranou sociální spravedlnosti. Úředníci Brna-středu se pokusili pochod zakázat, ale jejich rozhodnutí zrušil Městský soud v Brně a následnou kasační stížnost zamítl Nejvyšší správní soud.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…