Na vnitro opět VV a John? Nejsme ufoni, odvětila překvapivě Peake pro rozhlas

02.06.2011 10:23

Pokud by Věci veřejné chtěly ministerstvo, které může reálně boj proti korupci ovlivnit, vyšlo jim čistě matematicky při zachování počtu postů pro všechny koaličních strany ministerstvo vnitra. „Ale zdůrazňuji, že s tímto požadavkem jsme včera na K9 nešli. Nejsme ufoni,“ ubezpečila v dnešním rozhovoru pro rozhlas místopředsedkyně Věcí veřejných Karolína Peake.

Na vnitro opět VV a John? Nejsme ufoni, odvětila překvapivě Peake pro rozhlas

Věci veřejné si chtějí dnes na dalším jednání K9 prosadit obsazení čtvrtého ministerstva. Jednání koaličních špiček proto bude pokračovat na téma personálního obsazení vlády, na včerejší schůzce se v této věci souhlasné stanovisko najít nepodařilo.

Podle Peake ale na stole není otázka obsazení postů konkrétními osobami. „V tuto chvíli se bavíme o koaličním formátu a o rozdělení resortů," řekla Rádiu Česko Peake.

Zároveň vyvrátila dohady o tom, že by se chtěla sama dostat do vlády. „Neberte to tak, že by se moje ambice jít do vlády od minulého roku, kdy jsem dostala první nabídku, nějak zvýšila," uvedla.

Peake ubezpečila, že ani Radek John prý po ministerském postu neprahne a to přestože Věci veřejné podle médií již tuto otázku - tedy návrat Johna na vnitro - nastolily. Zároveň Peake v rozhovoru pro rádio přiznala, že Věci veřejné stále považují ministerstvo dopravy za to ministerstvo, které jim podle smlouvy patří.

„Budeme se snažit veřejnost těmito debatami dlouho neunavovat a věřím, že se nám podaří vše uzavřít do úterního zahájení jednání sněmovny," dodala Peake.

Stanjura: Funkce vicepremiéra pro korupci by mohla existovat dál

A co na to druhý koaliční partner? ODS se naopak podle předsedy poslanců Zbyňka Stanjury domnívá, že by funkce vicepremiéra pro korupci mohla existovat i nadále a že by mohla mít reálný obsah v pomoci vládě při uplatňování její protikorupční strategie. Měl by ale tento post připadnout VV? To Stanjura zatím natvrdo neřekl.

Peake ale odmítla, že by se její ambice jít do vlády od minulého roku zvýšila. "Tato věc není na stole," odvětila pak Peake na to, zda by přijala post vicepremiérky pro korupci. "Není na stole obsazení postu konkrétními osobami," vysvětlila opětovně.

Ministr zemědělství Ivan Fuksa a bývalý předseda poslanců Petr Tluchoř vyjádřili přání, aby Věci veřejné odešly z vlády. Stanjuta to ale v rádiu odmítl. „Na pondělní výkonné rady jsme přijali usnesení, které podporuje dosavadní trojstranný koncept," ubezpečil Stanjura.

Čtěte také:
 

reklama

autor: olb

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…