ODS spravedlnost nedá. Véčka by musela přijít s reálnou hrozbou

02.06.2011 22:14

POLITOLOGOVÉ Vyjednávání o personálním obsazení ministerstev se jako obehraná písnička vrací na dnešní jednání koaličních špiček K9. Věci veřejné nabídly koaličním partnerům návrat nově zvoleného předsedy Radka Johna do funkce ministra vnitra.

ODS spravedlnost nedá. Véčka by musela přijít s reálnou hrozbou

Podle některých členů stínové vlády ČSSD může být tento krok pouze součástí taktiky nejmenší vládní strany, která ve skutečnosti sleduje jiné cíle.

Smlouvání na arabském bazaru je asi nejtrefnější popis strategie, kterou razí VV. Stínový ministr vnitra z ČSSD Jeroným Tejc vidí ve snaze o obsazení ministerstva vnitra Radkem Johnem klíč k ovládnutí ministerstva spravedlnosti. "Vnímám to jako součást vyjednávací taktiky Věcí veřejných žádat vnitro a pak se možná propracovat k ministerstvu spravedlnosti," sdělil redakci Tejc. Podle stínového ministra vnitra prostě není možné, aby Véčka tlačila Johna zpět na vnitro, když straně tolik uškodil. ,,Ztratil rychle popularitu, petici za jeho odchod podepsalo pře 30 tisíc hasičů a policistů. Je to kontraproduktivní krok pro Véčka samotná. Tak absurdní scénař, že by ho nenapsal ani Václav Havel," uzavřel Tejc


Politolog Jiří Koubek je v úsudku velmi opatrný, nicméně soudí, že cesta ke spravedlnosti přes vnitro je pravděpodobně slepá. "Převážná část ODS a ani premiér Petr Nečas spíše nebudou chtít vydat tento resort. Tím by totiž obětovali Jiřího Pospíšila," vysvětluje pro ParlamentníListy.cz Koubek.

Zachraňuje renomé

A právě Jiří Pospíšil je podle dalšího politologa Josefa Mlejnka z FSV jednou z posledních "neposkvrněných" tváří ODS. "Ivan Fuksa má na krku trestní oznámení, sice od VV, ale má. Chalupovi kauza kolem Key Investments také na popularitě nepřidá a nikdo další mě nenapadá. Snad už jen Martin Kocourek z ministerstva průmyslu zachraňuje renomé ODS," řekl ParlamentnímListům.cz Mlejnek.

Véčka se podle něho nicméně dostala do situace, ve které se nemůžou spokojit se dvěma ministerstvy. "Musela by ODS napadnout opravdu reálnou hrozbou. Buď veřejnou, ve stylu 'Když nedáte ministerstvo, odcházíme z vlády', nebo skrytou - nějakým zveřejněním odposlechu či jiné nám utajované skutečnosti," argumentuje dále politolog. Podle něj se však situace může vyvinout i naprosto lidským směrem. "Zafunguje únavový syndrom. Někdo plácne do stolu a řekne: Raději budu znova jezdit po volebních mítincích, než se se tu pořád handrkovat s Johnem, Peake a Bártou," předvídá Mlejnek.


Více odborných názorů v rubrice Politologové 


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…