Nečas přehání. Elektřina tolik nepodraží, soudí analytik

02.06.2011 20:59

Havárie v japonské Fukušimě zásadně ovlivnila i evropskou energetiku. Podle analytika Marka Hatlapatky bude mít ale tato událost i pozitivní důsledky.

Nečas přehání. Elektřina tolik nepodraží, soudí analytik

Jestliže Česko včas nezareaguje na plánované vypnutí jaderných elektráren v Německu, může zde elektřina podražit až o 30 procent. To alespoň tvrdí premiér Petr Nečas (ODS). Naopak šéf Strany zelených Ondřej Liška kontruje. Vláda prý zbytečně straší a jde na ruku elektrárenské skupině ČEZ.

Přemrštěné obavy

Také podle analytika společnosti Cyrrus Marka Hatlapatky jsou Nečasovy obavy přehnané. "To, o čem mluvil pan premiér, to byla silová cena elektřiny, ta skutečně od prvních vyjádřeíí v Německu vzrostla o 10 procent. Ale nemyslím si, že v příštím roce ceny elektřiny pro domácnosti vzrostou o 30 procent, zatím to vypadá tak na polovinu," uvedl ve čtvrtečním Hydeparku analytik.

Havárie v japonské elektrárně Fukušima, která rozhodnutí něměckých úřadů ovlivnila, podle něho navíc může mít na oblast zdrojů i pozitivní dopad. Zejména u těch obnovitelných.

Fukušima urychlí pokrok

 "Celkem bych věřil tomu, že během pěti, deseti let tato situace povede k urychlení pokroku v oblasti těchto zdrojů," dodal optimisticky analytik. 

Oranžový Havel přizvukuje Nečasovi. Zasáhl prý do černého

K důsledkům konce německého jádra se ve čtvrtek vyjádřil i ekonom a europoslanec Jiří Havel (ČSSD). Ten navzdory své odlišné politické příslušnosti dal předsedovi vlády za pravdu. "Premiér tentokrát zasáhl do černého," řekl ekonom ve čtvrtečních 20 minutách Radiožurnálu.

Více čtěte:

Temelín dostavíme. I přes německé stop jádru, slíbil Roman

Co ještě uniklo: VV chtějí, aby Temelín dostavěla firma z USA

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…