Filmoví producenti chtějí od vlády vyšší pobídky

03.06.2011 12:36

České filmové produkce by chtěly, aby vláda zvýšila pobídky pro filmový průmysl na letošní rok. Vyčleněnou podporu vyčerpaly už v březnu, a Česko tak podle nich přichází o další možnost přilákat do země zahraniční filmové štáby. Zda se jim o svých představách podaří přesvědčit vládu, ale není příliš jasné.

Filmoví producenti chtějí od vlády vyšší pobídky

"To bude asi malá ochota vlády. Uvidíme. Ale já jsem nikdy neviděl někoho, kdo by se stávající subvencí byl spokojen. Když někdy někdo něco dostane, vždy chce víc," řekl ČTK místopředseda vlády a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, který tento týden se zástupci českých produkcí absolvoval jednání s hollywoodskými producenty. Setkal se například s vedeními studií Fox a Sony Pictures.

Pobídky mohou přilákat herce Brada Pitta

Podle šéfa největší české produkční firmy Stillking Films Matthewa Stillmana by ale současný systém, kdy je pro pobídky strop a jsou omezené kalendářním rokem, potřeboval změnu. Filmaři jsou zvyklí plánovat ve střednědobém horizontu a potřebují vědět, že v něm mají peníze k dispozici.
"Děláme pokroky, postupujeme vpřed, ale tady i ve studiích nám řekli, že bychom mohli mít projekty s Bradem Pittem, Ridleym Scottem či s BBC ještě letos. V současné době ale už nejsou k dispozici pobídky. Nyní se proto snažíme s ministerstvem zahraničí, ministerstvem kultury a ministerstvem financí změnit situaci," podotkl Stillman v rozhovoru pro ČTK a Českou televizi.

Pozitivní ale podle něj je, že si vláda uvědomuje, že obor přináší České republice peníze, zisky a pracovní místa. Mohla by tak prý najít vůli k řešení. "Nyní můžou (zahraniční studia) jít do Budapešti, Londýna či jiných míst, která mají nezastropované fondy," uvedl Stillman.

Producentům se vrací 20 procent nákladů

Program podpory filmového průmyslu v Česku funguje od loňského roku. Umožňuje vracet producentům natáčejícím v českém prostředí 20 procent uznatelných nákladů. Letošních 300 milionů korun je již mezi filmové projekty rozděleno. Pobídky by měly pokračovat v příštím roce. Podle Stillmana by filmové produkce mohly při změně pravidel v Česku utrácet 500 milionů až 600 milionů dolarů ročně. V současném roce by podle něj bylo potřeba dalších zhruba 300 milionů korun pobídek.

Ze studie společnosti EEIP vedené profesorem Univerzity Karlovy Michalem Mejstříkem vyplývá, že se pobídky vyplatí. V Česku činí výnos 18 haléřů na každou investovanou korunu. Podle Ludmily Claussové z České filmové komise to sice není nijak závratný výnos, ale je to důkaz, že pobídky nezatěžují státní rozpočet a pomáhají udržovat odvětví, které má v České republice tradici.

Obdobné pobídky jako Česko mají Irsko, Británie, Německo, Francie, Maďarsko a dalších šest evropských zemí. Pohybují se mezi 15 a 28 procenty z celkového rozpočtu filmu. Filmová natáčení jako zdroj pracovních příležitostí i propagace podporují i další země po celém světě, ale třeba i mnoho států americké unie.

Související:

 

reklama

autor: vfe

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …