Zase ta profesorka, ta vládě pokoj nedá: Zastavte reformy

03.06.2011 14:20

Podle známé profesorky politologie by vláda ke schvalování navrhovaných reforem vůbec neměla přistoupit. Podstatné je podle ní spíš to, aby se obnovilo řádné institucionální fungování státu. "Jinak tady totiž nemůže nic fungovat a reformy nemohou být postaveny na zločineckých zájmech různých skupin, které současnou politiku ovládají," řekla opět velmi odvážně pro ParlamentníListy.cz Dvořáková.

Zase ta profesorka, ta vládě pokoj nedá: Zastavte reformy

"K tomu, aby v zemi začaly opět věci fungovat tak, že se Česko zdravě vyvíjelo dál, nebude stačit vyměnit politiky, jak často zaznívá. Ale měly by se udělat razantní kroky k tomu, aby politici pochopili, jakou obrovskou zodpovědnost mají před lidmi, kteří je do křesel posadili," řekla ParlamentnímListům.cz Vladimíra Dvořáková.

Čtěte také:

Vyměnit politiky totiž nemůže podle ní přinést zemi tolik žádanou změnu, pokud i ti noví politici budou opět vázáni na zájmové a lobbistické skupiny, které si podle Dvořákové rozdělily mocensky Česko.

Vláda v presu kvůli reformám:
Krach vlády už v úterý. Když se Nečas a VV nedohodnou

"A tomu bychom se neubránili, jestliže se před schválením navrhovaných reforem nevyšetří různé vazby, korupční skandály, penězotoky. Jak mohou chtít politici schvalovat zdravotní reformu, když zatím nikdo nevyšetřil, jaké jsou vazby ve zdravotnictví na farmaceutické firmy, z nichž řada lidí profituje. Když se nevyšetřilo, kdo je zodpovědný za nákup naprosto předražených lékařských přístrojů? Dokud se tohle definitivně neuzavře, nemůže ta reforma fungovat a neměla by proto být schválena. Už jsem přestala věřit, že by za to byl někdo posazený do vězení, ale je v zájmu celé společnosti, aby už se všechny tyto kauzy, díky nimž unikají ze státních peněz miliony a zřejmě i miliardy korun, opravdu dotáhly do konce," uvedla dál pro ParlamentníListy.cz Dvořáková.

Občas mi někdo vyhrožuje. Do politiky bych ale nechtěla, nebavilo by mě to

Vladimíra Dvořáková, jejíž jméno začalo být na veřejnosti známé poté, co odhalila "podivná studia" na plzeňské právnické fakultě jako předsedkyně Akreditační komise, je zároveň profesorkou politologie na VŠE. Její velmi odvážné názory lidé často doslova hltají a velmi si jí za ně váží. I proto je zřejmé, že její tvrdá vyjádření směrem k současným politikům a stavu v zemi, mohou být mnohým trnem v oku.

"To víte, že se někdy výhrůžky směrem ke mně objeví. Snažím se kvůli nim ale nijak nestresovat a nepřikládat jim větší váhu než mají," připustila pro ParlamentníListy.cz politoložka.

Vladimíra nás spasí? Ne, ne - moje role je jinde, říká politoložka

Není také bez zajímavosti - že zatímco jistým skupinám musí její ostré výroky velmi vadit, mnozí lidé by si přáli, aby vstoupila ona do politiky a konečně nastolila pořádek. Tomu se však Dvořáková spíše usmívá.

"Ano, občas už jsem zaznamenala věty typu: Vladimíra nás spasí. Ale tyhle lidi musím zklamat - Vladimíra v politice nikoho spasit nechce. Ostatně, ani by mě to v politice nebavilo. Moje role je někde jinde, ambice posadit se mezi politické špičky nemám a nikdy jsem neměla. Mým úkolem coby politoložky je poukazovat na to, že je nutné, aby si politici uvědomili i u nás, jak velkou zodpovědnost mají směrem k lidem, kteří je do funkcí zvolili. A tlačit je k tomu - třeba i ostrými výroky. Vždyť oni musí pochopit, jak svým bezohledným chováním ty lidi štvou," uzavřela Vladimíra Dvořáková.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…