Komunista Dolejš se zastává živnostníků: Kalousek je hází do džungle

04.06.2011 8:45

Daňová reforma přinese pro zaměstnance vyšší odvody na zdravotní pojištění a přijdou o stravenky. Naopak živnostníkům mírné zvýšení daně z příjmu bohatě vykompenzuje snížení zdravotního a sociálního pojištění, navíc jim zůstanou výdajové paušály. Jde o zvýhodňování jedněch na úkor druhých?

Komunista Dolejš se zastává živnostníků: Kalousek je hází do džungle

Chystaná daňová reforma rozhodně nebude něčím, nad čím by mohli zaměstnanci jásat. Přinese jim vyšší odvody na zdravotní pojištění, připraví je o stravenky, na druhou stranu se jim mírně sníží daně z příjmu a budou mít možnost odpočíst si z daní tři tisíce korun ročně. Osobám samostatně výdělečně činným se má snížit zdravotní a sociální pojištění, mírně se jim zvýší daň z příjmu.

Plánované změny opakovaně kritizovaly odbory, také jejich bývalý šéf a nynější předseda Senátu Milan Štěch hovořil o zvýhodňování OSVČ především proto, že živnostníci odvádějí státu na zdravotním a sociálním pojištění výrazně méně. Dokonce se ozývají hlasy, že zvýhodňování OSVČ je politickým kalkulem pro získávání voličské základny.

Živnostníci mnohdy v džungli bojují o holé přežití

„Džungle, do které je ministr háže, je spíše nevýhoda než výhoda," říká pro ParlamentníListy.cz stínový ministr financí za KSČM Jiří Dolejš na adresu Miroslava Kalouska. „My jsme nikdy nebyli pro to, že je třeba OSVČ nějak střihnout. Naopak si myslíme, že to je kategorie těžce zkoušená. To, že méně odvádějí na pojištění, jim umožňuje přežít v konkurenci, ale dlouhodobě je to bude poškozovat," míní Dolejš.

Poukazuje na to, že mnozí živnostníci se stávají OSVČ z donucení, protože je to pro ně jediný způsob obživy, protože jako zaměstnance je firmy mnohdy nevezmou. „A to, že nyní odvedou méně na pojistné, se jim v budoucnu vrátí jak bumerang v podobě nižšího důchodu. Mnozí živnostníci jsou rádi, že jsou rádi," uvědomuje si poslanec, že spousta OSVČ přežívá jen s obtížemi.

Přitvrdit na živnostníky? Budou z nich nezaměstnaní

„Musíme si ujasnit, zda chceme raději bojovat proti vysoké míře nezaměstnanosti, nebo chceme spravedlnost a měřit stejným metrem? Mnozí živnostníci balancují na hraně zisku a pokud by se jim odvody na pojistné zvedly, spadli by mnozí mezi nezaměstnané," upozorňuje pro ParlamentníListy.cz hlavní ekonomka Next Finance Markéta Šichtařová, že by volání po srovnání podmínek mezi zaměstnanci a OSVČ přineslo pro společnost opačný efekt.

„Mně ten návrh daňové reformy připadá v tomto směru pochopitelný, je to přijatelný záměr. Rozhodně bych to nedémonizovala jako rozpor mezi zaměstnanci a živnostníky. Odbory mají v popisu práce reptat za každé situace, tak bych ty jejich výhrady nepovažovala za něco relevantního," dodává Šichtařová.

Bojovat s paušály není kruciální téma

Námitku, že zvýhodňování OSVČ je pro ně jen krátkodobým řešením, které je v budoucnu poškodí na výši důchodu, neuznává. „Musíme se smířit s tím, že generace dnešních třicátníků nemůže s velkým důchodem od státu počítat. Ten bude minimální a víceméně rovný, takže je v zájmu každého na důchod se zajistit i jiným způsobem," argumentuje ekonomka Next Finance.

Trnem v oku bývají pro odpůrce zvyšujícího se počtu OSVČ, který se už blíží se milionu, výdajové paušály. „Jsou sice nastaveny relativně velkoryse, ale zas to není žádný extrém. Bojovat s paušály není kruciální téma. Naopak je třeba uznat, že to je opatření, které spoustě živnostníků zjednodušuje práci," neřadí Dolejš výdajové paušály mezi to, proti čemu by se jeho strana měla vymezovat.

K věci:

Ekonom Sedláček: Ze země neutíkejte. Vládu tím nepotrestáte 

Štěch chce zvednout odvody OSVČ a zatočit se švarcsystémem 

Kalousek: Živnostníci - nižší odvody, ale i nižší důchody 

Foto: cnb.cz

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…