Okamura: V Česku se prostě krade. I Malkovich to měl v příručce

03.06.2011 14:42

Nehezké vzpomínky na Prahu bude mít zřejmě americký herec a producent John Malkovich. Do médií proniklo, že mu někdo ve čtvrtek večer ukradl z pokoje v luxusním hotelu Mandarin osobní věci. Přišel o doklady a všechny osobní věci. Pikantní je, že o tom informovala v pátek polská agentura PAP. Malkovich totiž do Polska cestoval rovnou z Prahy, ale přijede tam se zpožděním. Kvůli tomu, že si zařizoval náhradní cestovní doklady.

Okamura: V Česku se prostě krade. I Malkovich to měl v příručce

Americký herec John Malkovich přijel do Prahy na prestižní festival Pražské jaro, kde vystoupil v představení Infernal Comedy. Chtěl se vidět s exprezidentem Václavem Havlem, ale místo toho si musel narychlo pořizovat na velvyslanectví náhradní doklady.

„Někdo se mu totiž do pokoje vloupal a odnesl si jeho mobilní telefon a doklady. Slavný herec dokonce musel kvůli nemilé události měnit čas odletu," referovala okolo pátečního poledne česká média.

Ubytován byl herec přitom v jednom z nejluxusnějšícho hotelů metropole, v hotelu Mandarin.

„Můžeme potvrdit pouze to, že v současné době probíhá policejní vyšetřování, které se týká ztráty osobních věcí jednoho z našich hostů. Nemohu ale sdělit o koho jde s ohledem na soukromí našich hostů a soukromí okolo herce Malkoviche, neboť vyšetřování stále pokračuje. Proto ani nemohu sdělit více informací," nepřímo informaci potvrdila zpravodajskému serveru ParlamentníListy.cz PR ředitelka hotelu Kateřina Pavlitová.

„Ve čtvrtek večer jsme přijali oznámení o vykradení pokoje v hotelu v Praze 1. Neznámý pachatel odnesl věci ubytovaných hostů v řádu několika tisíc korun. Nyní po pachateli pátráme. Jestli to bylo v hotelu Mandarin, tak to vám říci nemůžu a stejně tak se nemohu vyjadřovat ke konkrétní osobě. Nemohu říci nic bližšího ani k tomu, jestli šlo o osobu herce Malkoviche," dodala pak k tomu naší redakci mluvčí pražské policie Eva Kropáčová.

V Polsku má převzít zlatou sošku Złoty Glan

Nikdo tak nechtěl říci přímo, zda se jedná o slavného amerického herce. Potvrdila to až Jolanta Kolanová, mluvčí lodžského kina Charlie, kde by Malkovich měl dnes převzít zlatou sošku Złoty Glan.

„Pan John Malkovich byl včera okraden, přišel o všechny doklady a osobní věci. Dnes se muselo přistoupit k zařízení nových dokladů. V souvislosti s tím přiletí do Varšavy nikoli podle plánu v 10:50, ale v 15:45," řekla polské agentuře PAP Kolanová.

Malkovich do Prahy přivezl představení s názvem Pekelná komedie. Námětem v Praze představeného díla, kde autorem a režisérem je Michael Sturminger, se stal případ rakouského sériového vraha Jacka Unterwegera. Herec střídal dvě polohy - jednu vtipnou a milou, v té druhé se mění v cynické vraždící monstrum.

V Los Angeles na Čechy nenadávají

Kdo by si však myslel, že mají Češi v USA pověst lumpů a zlodějů, ten by se velice mýlil. Bývalá Češka, nyní již Američanka, která již léta žije v domovině filmového průmyslu, tedy v „hollywoodském"  Los Angeles, pak tvrdí, že naopak Česká republika má mezi Američany velmi dobrý zvuk.

„Všichni z Los Angeles, kteří navštívili Prahu, tak tvrdili, že byli nadšení. Ani jednou jsem se tam nesetkala s tím, že by někdo v Praze byl okraden anebo na Čechy nadával. Tento tzv. odsudek Čechů a Česka je velmi mylný," svěřila svůj názor ParlamentnímListům.cz bývalá česká herečka a moderátorka, která ale nechtěla pro média zveřejnit svou identitu.

Cizinci mají v příručkách napsáno: Dávat si pozor na kabelky a taxikáře

To samé, co Čechoameričanka, potvrdil ParlamentnímListům.cz i viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura. "Zejména z Prahy jsou nadšení kromě Američanů i Japonci, ale jen do doby, než je někdo okrade. Průměrnému Američanovi ovšem nic Česká republika neřekne. Jsme na to příliš malou zemí. O to je ale horší, když se podíváte na objasněnost pouličních kapesních krádeží, kde je to jen dvě procenta. To je děsivé číslo," upozornil pro ParlamentníListy.cz Okamura.

Podle něj již v cestovních příručkách mají cizinci napsáno, co je u nás nejděsivější. „Jsou to taxikáři, ony kapesní krádeže a směnárny," řekl dále Okamura s poukazem, že je už marginálie, jestli byl někdo okraden na ulici nebo v hotelu. „Když už ani mezinárodní hotel nedokáže uhlídat svůj personál, tak to je zarážející," konstatoval.

Měřítkem a také povědomím vysoké pouliční kriminality je podle něj i pozorovat, jak si ženy a dívky v metru a MHD hlídají své kabelky. „Když se ve vlastní zemi necítíme bezpečně, tak to je totální neschopnost tohoto státu řešit problémy s kriminalitou," dodal.


Čtěte také:


Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…