Ministerstvo financí nezákonně zveřejnilo informace v kauze ProMoPro

03.06.2011 14:47

Ministerstvo financí porušilo v kauze firmy Promopro zákon o ochraně osobních údajů, když v polovině února zveřejnilo informace o pohybu na bankovních účtech majitelů firmy bez jejich souhlasu. Rozhodl o tom Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ).

Ministerstvo financí nezákonně zveřejnilo informace v kauze ProMoPro

ÚOOÚ nařídil informace odstranit z webových stránek ministerstva, což už ministerstvo splnilo, a případ postoupil do správního řízení, na jehož konci zřejmě ministerstvo čeká finanční postih.

Mluvčí úřadu Hana Štěpánková to v pátek oznámila ČTK. Výši pokuty ale nechtěla odhadovat. Ochránci soukromí obvykle udělují sankce v řádu desetitisíců korun.

Osoby nedaly souhlas se zveřejněním svých údajů

ÚOOÚ prošetřoval ministerstvo kvůli informacím o bankovních převodech v souvislosti se spornou vládní zakázkou pro firmu ProMoPro během českého předsednictví EU, které byly zveřejněny na jeho tiskové konferenci letošního 17. února.

"Osobní údaje zde byly zveřejněny v rozporu se zákonem o ochraně osobních údajů, protože osoby, jimž údaje náležejí, k tomu nedaly souhlas," uvedla Štěpánková.
Na úřad se obrátili se stížností majitelé firmy kvůli tomu, že do médií unikly podrobné informace o jejich bankovních transakcích.

 

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…