Knihkupec varuje vládu. Nebude na jídlo a lidé povstanou jako v Římě

05.06.2011 21:28

Sjednocení DPH na 17,5 procentech se blíží. Lidé se bojí, že nebudou mít co jíst. Bojí se, že přijdou o práci.

Knihkupec varuje vládu. Nebude na jídlo a lidé povstanou jako v Římě

Snížená sazba DPH se zvýší od roku 2012 na 14 procent, v roce 2013 se horní i dolní sazba daně z přidané hodnoty ujednotí na 17,5 procentech. Takovéto rozložení změny DPH by podle ekonomů mělo omezit hrozbu skokového zdražení. Přesto se však této změny lidé bojí.

Bojí se jí maloobchodníci, zejména pak ti, kteří provozují obchody s potravinami. Prodavačka Ivana z Prahy je zaměstnána v krámku, který je nedaleko nákupního centra. „Bojím se o práci. Už teď si u nás lidé kupují jen ty nejnutnější věci, pro velké nákupy chodí samozřejmě jinam. Ceny dole však udržet nemůžeme, protože se nám zdraží všechno - energie, dovoz, ceny potravin," říká Ivana.

Psali jsme:
Bezmocný radí zoufalým: Kupte si na krk provaz, než ho Kalousek zdraží
Krampol: Mám malý důchod. Kdybych nedělal, skončím pod mostem
Čáry máry s DPH, směje se vládě levicový Keller


Ani pražskému knihkupci Janovi se nelíbí, že by měly být knihy do budoucna vyjmuty ze snížené sazby DPH. „Už teď lidi chodí spíš po knihovnách, nebo knížky stahují na internetu. Našeho knihkupectví se to naštěstí moc nedotkne, protože u nás nakupují hlavně turisté různé cizojazyčné průvodce. Problém budou mít podle mě hlavně knihkupectví zaměřená na domácí autory a domácí čtenáře," vysvětluje knihkupec, který prodává poblíž Václavského náměstí.

A dodává: „Už teď to funguje tak, že si objednáváme knihy od nakladatelů až ve chvíli, kdy vidíme, že je po nich poptávka. Nakladatelství pak samozřejmě sázejí na jistotu a vydávají jen ty knihy, na které buď mají granty, nebo u kterých mají jistotu, že o ně bude zájem. Biti na tomhle celém opět budou začínající domácí autoři."

PETICE Proti zvyšování DPH

Sledujeme téma DPH
Sledujeme téma Vládní krize


Strach nepanuje jen mezi obchodníky, ale především mezi spotřebiteli

Samoživitelka Monika je ze změn v DPH doslova vyděšená. „Po rozvodu jsem si musela vzít hypotéku na nový byt pro mě a pro mého syna, v obecním bytě nám zvýšili nájem takovým způsobem, že ta hypotéka vyšla levněji. Už teď vycházíme s odřenýma ušima, abychom měli co jíst. Syn chodí do školy, ale i tak musí chodit na brigády. Nemám z toho radost, ale co můžu dělat?" ptá se zoufale Monika.

Monika v současnosti pracuje jako obchodní zástupce firmy s doplňky stravy a její syn studuje střední průmyslovou školu. „Platy šly lehce dolů, ale zatím se to dá zvládnout díky firemním benefitům. Na měsíc nám zbývá po odečtení poplatků tak 6 až 7 tisíc na všechno včetně jídla, oblečení apod. Pokud bych přišla o práci, tak nevím, co bychom dělali. A když půjdou nahoru i ceny, tak si nedokážu představit, jak z toho vyjdeme," říká samoživitelka Monika pro ParlamentníListy.cz.

Abyste nedopadli jak ve starověkém Římě, varuje vládu knihkupec

Právě současná ekonomická situace je i podle odborníků důvodem, proč vládní krok sjednocení DPH nedokážou hodnotit příliš pozitivně. „Vláda by se měla spíš zaměřit na to, jak daně vybírat efektivněji, než aby zvyšovala DPH," říká pro ParlamentníListy.cz Zdeněk Juračka, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu.

Knihkupec Jan k tomu dodává: „To, že se z knížek opět stane luxus, je v 21. století dost tragické. Ale to, že lidé nebudou mít na jídlo, nemá obdoby. Už ve starém Římě byl zákon, který zaručoval levné obilí pro capite censi (nemajetné Římany, kteří se živili námezdní prací, pozn. red.). Když ten zákon chtěl římský senát zrušit, povstal celý Řím," varuje knihkupec vládu.

Psali jsme:
Mladá komunistka tahá eso proti Nečasovi. Deset tisíc celiaků
Penzistka: Chytráci Kalousku, Drábku, Nečasi. Vyžijete s třemi tisíci?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Matěj Pálka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…