Filosof Bělohradský: Občané ani stát nejsou na prodej

04.06.2011 9:31

Státní dluhy, vliv ratingových agentur a moc občanů jako nositelů svrchované moci jsou předmětem úvahy filosofa a sociologa Václava Bělohradského v deníku Právo. Podle něj evropské státy panáčkují před ratingovými agenturami, místo aby je poslaly k čertu. Nabádá proto občany, aby ukázali, že nejsou na prodej a stát není personálním oddělením nadnárodních koncernů.

Filosof Bělohradský: Občané ani stát nejsou na prodej

V demokraciích je to lid, před kým musí vláda, která chce jednat jménem všech, vykázat svá rozhodnutí. A ten lid musí být vládou stále nějak dotazován a musí i nějak odpovídat - volby, referenda, demonstrace, protesty nebo manifestace souhlasu. „A může říci ´ne´ či ´ano´ i státním dluhům - dluh není svrchovaný, protože ho má splácet lid, ale protože o něm lid rozhoduje," píše Václav Bělohradský v deníku Právo.

Poukazuje na to, že při potížích bank, které hrozily katastrofálním dopadem na ekonomický růst EU, byly banky de facto znárodněny, třeba v Irsku. „Jejich soukromý dluh se stal dluhem svrchovaným. Svrchovaný dluh je pro finanční trhy rizikem jiného typu, občané se totiž mohou demokraticky rozhodnout, že ho nezaplatí," dává Bělohradský za příklad občany Islandu, kteří uspořádali o svém svrchovaném dluhu referendum a rozhodli se, že ho nezaplatí.

Evropské státy panáčkují před ratingovými agenturami

Sociolog se pozastavuje nad tím, že evropské státy panáčkují před ratingovými agenturami, místo aby je poslaly k čertu. „Co je nám do toho, na kolik nás oceňují, nejsme na prodej, rodina není holding, město není akciová společnost, školy nejsou filiálky podnikových kurzů a stát není personálním oddělením nadnárodních koncernů," domnívá se Bělohradský.

Podle filosofa mají různé typy finančních rizik společné to, že se týkají naší budoucnosti. Investor vsadil na to, že v budoucnu se budeme chovat způsobem, jak on si to představuje. „Peníze ale nejsou nic jiného než obecná míra efektivity prostředků, které lidé využívají k dosažení svých cílů," vysvětluje Bělohradský.

Je právem občanů nedat finančním trhům důvěru

Je proto přesvědčen, že občané demokratických států mohou rozhodnout i jinak, mají právo měnit své cíle. „Jsme svrchovaní, můžeme se chovat tak, aby ekonomům nevycházely jejich rovnice, ty jsou ostatně vždy chybné," tvrdí filosof a připomíná hodnocení různých ratingových agentur, které ještě pár dní před pádem Lehman Brothers dávaly skupině známku AAA.

V okamžiku, kdy se dluh soukromý stane dluhem svrchovaným, finanční trhy se musejí vypořádat s novým druhem rizika. „Je jím rozhodnutí nositelů svrchované moci, nás občanů, vystavit finančním trhům známku D (nezaslouží si naši důvěru) a dluh jim nezaplatit," vysvětluje Bělohradský.

K věci:

Filosof Bělohradský zdůvodňuje, proč je třeba volit levici 

Kalousek i Bělohradský se vysmáli velvyslanci USA. Káže o korupci, sám lobbuje 

Boj s korupcí: Řeči, morální kýč, tvrdí filosof Bělohradský

Foto: repro ČT

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…