Řešení? Menšinová vláda ODS a TOPky, míní Zeman

05.06.2011 6:10

Patová situace, do níž se dostala současná vláda, má podle "důchodce z Vysočiny" jednoduché řešení. Je jím menšinová koalice. Bez Véček.

Řešení? Menšinová vláda ODS a TOPky, míní Zeman

Podle bývalého šéfa ČSSD a SPOZ Miloše Zemana by menšinová vláda složená pouze z ODS a TOP 09 byla lepším řešením současné situace než trojkoaliční projekt.

Říkal jsem to Johnovi

"Před volbami jsem v televizní diskusi Radku Johnovi doporučoval, aby VV nešly do vlády a aby byly nikoliv opoziční, ale nevládní stranou. Upozorňoval jsem na osud Strany zelených, Unie svobody, ODA a koneckonců i na osud lidovců. Protože tyto menší strany jsou pod dvojím tlakem. Jsou-li ve vládě, jsou pod tlakem svých koaličních partnerů, ale jsou také pod tlakem svých voličů. A tento dvojí tlak vytváří neřešitelné situace. Takže já jsem zastáncem menšinových vlád," uvedl Zeman v rozhovoru pro sobotní deník Právo.

TÉMA: Vládní krize

Opoziční smlouva, na niž by musela být menšinová vláda založena, podle něho neznamená žádné zlo. "Odmítám kritiky opoziční smlouvy a říkám, že každá menšinová vláda musí být kryta nějakým druhem tzv. opoziční smlouvy. A myslím si, že menšinová vláda ODS a TOP 09 by byla čistším řešením než jakýsi podivný konglomerát tří stran, z nichž minimálně jedna představuje opozici v koalici," vysvětlil pro deník Zeman.

Premiér je slušný člověk

Premiéra Petra Nečase (ODS) sice pochválil s tím, že je to "slušný člověk" a problematice resortu práce a sociálních věcí, který vedl, rozuměl. Myslí si ale, že na šéfování vládě  se příliš nehodí.

"U funkce premiéra nestačí být jenom slušný člověk. To je, řekl bych, nutná, ale nikoli postačující podmínka. A u premiéra Nečase vidím velmi málo razance, která přitom k funkci premiéra nezbytně patří," uvedl jeden z důvodů, proč současný koaliční projekt příliš nefunguje. "Pokládám tuto vládu za velmi slabou," dodal Zeman s tím, že většina jejích ministrů se se svými resorty seznamuje až "za chodu."

Čtěte také:

  • Varování Nečasovi. Nátlakový potenciál exministrů Bárty a Johna vzroste

  • Část ODS vyzvala Nečase, aby vládl bez VV. Kníže varuje před Tluchořem 

  • Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: jas

    Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

    Naše obrana

    Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

    14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

    Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…