Ať ODS přizná, zda jim jde o prachy, nebo o ideje, vyzývá Kalousek

05.06.2011 8:10

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) navrhl změnu rozpočtového určení daní. Česká velká města by tak přišla o část svých příjmů, které by se přesunuly do rozpočtů menších obcí a měst. Hnutí Starostů a nezávislých to ocenilo. Politikům ODS z velkých měst se ale nápad nelíbí.

Ať ODS přizná, zda jim jde o prachy, nebo o ideje, vyzývá Kalousek

Kalousek chce politiky přesvědčit pomocí racionálních argumentů. ODS si má rozmyslet, zda chce hájit nespravedlivé příjmy nebo myšlenku rovných podmínek pro všechny.

„Jde-li vám pouze o vaše prachy, pak musíte přiznat, že vám zase tak nejde o ideje," cituje server Novinky.cz ministra Kalouska.

OBRAZEM Kalousek zachránil Gazdíka

Malé obce by mohly dostat 12 miliard

Ministr financí navrhuje vzít si pět miliard od čtyř největších měst - Praha, Brno, Ostrava, Plzeň - a rozdělit je mezi šest tisíc měst a obcí. K těmto penězům by se přidalo ještě dalších sedm miliard z dotačních programů.

Kalousek zdůrazňuje, že ačkoliv v největších čtyřech městech žije 20 procent obyvatel České republiky, z výtěžku sdílených daní dostávají téměř 45 procent. Nyní se tedy příjem velkého města a malé obce liší čtyř a půl násobně, Kalouskovým cílem je, aby to byl jen trojnásobek.

Podle primátora Prahy Bohuslava Svobody (ODS) není hlavní město přepláceno na úkor ostatních. „Praha za těchto podmínek nesouhlasí se snížením diference v daňových příjmech na obyvatele v rámci České republiky," komentoval Svoboda pro server Novinky.cz.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…