Nekonečná vláda končí týden co týden, píše Fendrych

05.06.2011 8:28

Vláda dostala od Věcích veřejných ultimátum. Pokud do úterý do 14 hodin nenabídne nejmenší vládní straně čtyři ministerská křesla, VV odejdou a koalice se rozpadne. Podle novináře Martina Fendrycha takhle vláda končí týden co týden.

Nekonečná vláda končí týden co týden, píše Fendrych

Současná vláda už skončila tolikrát, že se jeví nekonečnou. Podle Fendrycha je jasné, co Věci veřejné chtějí. Poukazuje na strategii Víta Bárty zveřejněnou v novinách, ve které je plán nadhodnocovat státní zakázky o deset procent a získávat tím peníze pro stranu.

Policajti mají Johna rádi jako Němci španělské okurky

„Což je podle některých odborníku na korupci méně, než jak nadhodnocuje ODS a ČSSD. Též víme, že Vít Bárta chce zpátky miliony, které získal v ABL a vložil do vévéček. Víme toho dost," píše Fendrych na svém blogu na serveru Týden.cz.

Radek John by rád zpátky na ministerstvo vnitra. Nejspíš se mu stýská „po velkých úspěších, jichž na vnitru dosáhl. (Kývl na černou díru osm miliard v rozpočtu a policajti ho mají rádi jako Němci španělské okurky)."

Podle předsedkyně poslaneckého klubu VV Karolíny Peake není její strana partou ufonů, kteří si po šesti týdnech jdou znovu říct o ministerstvo vnitra. A nového ministra Jana Kubiceho si váží.

Řešení situace? Babáka na ministerstvo financí

Fendrych připomíná, že VV mají skutečně nárok na čtyři vládní křesla. „A pravdou je i to, že onen „místopředseda vlády pro korupci" byla funkce stejně živá jako socha TGM před Hradem. Nečas to ví. Zkusil VV napálit, ale na Bártu, jehož tak pilně podporuje Václav Klaus, zjevně nemá," píše Fendrych.

Možným východiskem z této situace by mohlo být dosazení poslance Michala Babáka na resort financí. „Zabilo by se víc much jednou ranou. Babák by zkrotil FAÚ, který na něj tahá ty nepěkné věci. Tím by se očistil. A klesl by státní dluh - věříme, že by poslanec Babák plnil státní pokladnu se stejnou pílí, s níž plnil pokladnu Věcí veřejných," navrhuje Fendrych.

Z Miroslava Kalouska by udělal vicepremiéra pro boj proti korupci a k němu by se mohl přidat bývalý ministr obrany Martin Barták.

Související:
Věci veřejné zůstávají populistickým gulášem, míní politolog
Bárta dal ultimátum vládě. A véčkaři dali ultimátum Bártovi a spol. 
Fendrych se rozplývá nad Kubicem: Policie konečně může vyšetřovat 
Na vnitro opět VV a John? Nejsme ufoni, odvětila překvapivě Peake pro rozhlas 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…