Ostatky vojáka jsou v ČR. Jeho jméno nebude zapomenuto, slíbil Vondra

05.06.2011 19:49

V Afghánistánu zemřel minulý týden už čtvrtý český voják. Poté, co vojenský letoun dovezl jeho ostatky do vlasti, byl na jeho počest uspořádán smuteční ceremoniál.

Ostatky vojáka jsou v ČR. Jeho jméno nebude zapomenuto, slíbil Vondra

V neděli odpoledne do ČR přiletěl armádní letoun s ostatky vojáka, který zahynul 31. května v afghánské provincii Vardak.

Na letišti v Praze-Kbelích se podé uskutečnil smuteční ceremoniál s vojenskými poctami. Účastnil se ho ministr obrany Alexandr Vondra (ODS), náčelníka generálního štábu Vlastimil Picek i rodina zemřelého.

Rakev přikrytou českou vlajkou vynesla z letadla čestná stráž. U katafalku promluvili armádní kaplan Jaroslav Kníchal, ministr Vondra a zazněla státní hymna.

Ministr obrany po zhruba dvacetiminutovém pietním aktu novinářům řekl, že jedenatřicetiletý rotmistr Robert Vyroubal patří k hrdinům.

Vyznamenání in memoriam

"Padl v boji a já ujišťuji, že jeho jméno nebude v Armádě ČR zapomenuto. Rozhodl jsem se ho in memoriam povýšit do hodnosti poručíka a udělit mu nejvyšší resortní vyznamenání Kříž obrany státu," řekl v neděli Vondra.

Více k tématu Afghánistán

K útoku na české vojáky došlo v Afghánistánu ve chvíli, když příslušníci poradního a výcvikového týmu známého pod zkratkou OMLT jeli na pravidelné setkání s místními obyvateli. Jejich obrněné vozidlo Iveco najelo na improvizované výbušné zařízení. Po výbuchu zemřel na následky zranění český voják a afghánský tlumočník.

Exploze zranila i další dva příslušníky českého kontingentu. Těžce zraněný voják je od středy v Praze v péči lékařů Ústřední vojenské nemocnice ve Střešovicích. Lehce zraněný velitel jednotky podplukovník Michal Kucharský zůstal v Afghánistánu.

Více čtěte:

V Afghánistánu zemřel další český voják

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …