Ministr Heger "znárodní" 3 miliardy. Peníze půjdou do VZP

06.06.2011 15:40

Miliardy ze zaměstnaneckých pojišťoven mají podle návrhu ministerstva zdravotnictví přetéct do ztrátové VZP. Zaměstnanecké pojišťovny se bouří a proti je i člen NERVu ekonom Miroslav Zámečník. Došlo by k výraznému pokřivení svobodné soutěže pojišťoven.

Ministr Heger "znárodní" 3 miliardy. Peníze půjdou do VZP

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP09) shání peníze, o které zdravotnictví přijde v důsledku zvýšení DPH a navýšení platů lékařů, které si „vyvzdorovali na začátku roku v protestní akci „Děkujeme,odcházíme."

Heger představil plán, podle něhož by část peněz ze zaměstnaneckých pojišťoven, které hospodaří s přebytky, měla přetéct do ztrátové VZP. V podstatě dojde ke znárodnění části peněz klientů a to hned tří miliard korun. Informaci přinesly dnešní Hospodářské noviny (HN).

Stejné zvěrstvo jako za Ratha

„Myslíme, že to není správné, aby politici trestali ty, kteří dobře hospodaří. Jsou to peníze našich klientů, nemůžeme je vzít a nalít někam, kudy protečou. VZP nenakupuje péči efektivně a ostatní na to mají doplácet," brání se rozhodnutí prezident Svazu zdravotních pojišťoven a ředitel Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra Jaromír Gajdáček. Odborníci pojišťoven prý posoudí, zda nejde o protiústavní krok.

Související: Projekt VZP za miliardu využívá 6 lékařů. Slovy šest

Gajdáček v této souvislosti poukazuje na situaci z dob, kdy byl ministrem Zdravotnictví David Rath (ČSSD), který tehdy z pozice ministra zavedl tzv. „drancovací vzoreček", podle něhož se část peněz zaměstnaneckých peněz už do VZP přelila. Gajdáček má za to, že tehdy šlo o zvěrstvo a nic jiného to není ani dnes. Podle jeho názoru není správné touto cestou deformovat tržní prostředí

VZP léčí nejvíc pacientů i ty nejtěžší případy

Ve prospěch VZP ovšem hovoří to, že léčí zdaleka nejvíce lidí v zemi a to včetně velmi nákladných dlouhodobých nemocí. Soukromé pojišťovny si mohou své klienty vybírat. Stínový ministr zdravotnictví David Rath (ČSSD) v minulosti opakovaně prohlašoval, že menší pojišťovny kumulují bohatství především proto, že si vybírají mladé a zdravé klienty.

Dále čtěte: VZP vysází stamiliony. Za podíl na elektronických knížkách

Proti plánu ministerstva se postavil také člen NERVu, ekonom Miroslav Zámečník. „Nemyslím si, že jsou to peníze státu. Jsou to fakticky peníze, které mají jít na zdravotní péči pojištěnců té dané pojišťovny, ne celého systému," upozorňuje Zámečník.

Sám Gajdáček mnohokrát opakovaný výrok o pacientech VZP odmítá. Z analýzy, kterou si nechal zpracovat, prý vyplývá, že na starší pacienty doplácí spíše pojišťovny zaměstnanecké.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…