Peake se trhá z řetězu Víta Bárty. Víme více o vládní krizi

06.06.2011 12:32

Podle informací ParlamentníchListů.cz se první místopředsedkyně Věcí veřejných Karolína Peake začína emancipovat od vlivu Víta Bárty, který byl doposud považován za nekorunovaného vládce VV.

Peake se trhá z řetězu Víta Bárty. Víme více o vládní krizi

Jedním z důvodů je, že se strana snaží zbavit nálepky „podnikatelského projektu ABL a Víta Bárty". Podobně již ve vedení strany není ani bývalý personalista ABL a ministr školství Josef Dobeš. Bártu též oslabuje to, že se očekávají v souvislosti s jeho osobou další mediální útoky ve spojení s jeho kauzou a VV se toho obávají. Peake patří do „Johnova" křídla strany.

TÉMA: Vládní krize   

Nečasovi se s Peake lépe jedná 

Podle informací redakce z okolí premiéra je právě oceňováno, že Peake je nezávislejší na Bártovi a že její postoj ve vyjednávání je umírněnější a konsensuálnější. Ukázalo se to otevřeně, když v neděli zkritizovala Bártův výrok, že pokud zbylé dvě koaliční strany ODS a TOP 09 nekývnou na požadavky VV, Véčka ve vládě skončí.

Čtěte také:

„Jdeme rozhodně s vůlí jednat, nikoli klást ultimáta," uvedla Peake, podle níž je případný odchod VV z vlády, kterým pohrozil Bárta, „až poslední možný krok". S jistou nadsázkou prohlásila, že Bárta dostane zákaz vyjadřovat se v pátek do novin, protože pak musí o víkendu na jeho výroky reagovat. Byla by pro zavedení „výrokové karantény". Na nedělní večerní K9 se předsedové koaličních stran dohodli, že koaliční jednání budou komentovat pouze oni.

více: Peake zpražila u Moravce Bártu. Dostane zákaz mluvit do médií

Nečas má malý manévrovací prostor

Zdá se, že ODS a VV jsou nyní v neřešitelném klinči. Premiér má velmi úzký manévrovací prostor. Petr Nečas nechce z vlády odvolat ministra obrany Alexandra Vondru, protože ho považuje za svého spojence. Straničtí kolegové považují Vondru za protiváhu Miroslavu Kalouskovi, který však v poslední době přestal požadovat jeho odchod.

více: Nečasův nový problém. Jeho Vondra se prý sbližuje s Kalouskem 

S odvoláním ministra zemědělství Ivana Fuksy by Nečas takový osobní problém neměl, protože ten je považován za spojence Miroslava Kalouska, jemuž dělal náměstka na financích, a odvolaného expředsedy poslaneckého klubu Petra Tluchoře, avšak Fuksa je ve straně vnímán jako poměrně úspěšný ministr a pokud by Nečas Fuksu či Vondru odvolal, byl ve by v části strany považován za slabého předsedu a premiéra. Určitě by měl problém prosadit taková odvolání na grémiu. Navíc by již "zlikvidoval" po Tluchořovi dalšího významného politika ODS ze středních Čech. Tomuto regionu by musel dát adekvátní náhradu.

Radikalizace  

V nečasovské části ODS se sice hovoří o tom, že by vládní změny mohly proběhnout po prázdninách, to je však pro Věci veřejné nepřijatelné. Ty by nejraději získaly křeslo ministra spravedlnosti pro Karolínu Peake. Situaci komplikuje to, že se začíná radikalizovat poslanecký klub Věcí veřejných i regionální sdružení.

Z druhé strany narůstá i kritika Věcí veřejných ze strany členů ODS. „Umírnění" jako Nečas, Peake a John, kteří se chtějí dohodnout, se tak dostávají mezi mlýnské kameny stále se radikalizujících postojů svých stranických kolegů. Prodlužování vládní krize tak posiluje radikální protivéčkařský proud v ODS, jehož nejvýznamnějším představitelem je expředseda poslaneckého klubu Petr Tluchoř, jehož středočeská ODS přijala usnesení, kde vyzývá k tomu, aby VV nebyly ve vládě.

více:

Nečasova Skylla a Charybda

„Premiér Petr Nečas má zájem na tom, aby se dohodl, ale je v těžké pozici. Když ustoupí VV, sesypou se na něj Tluchoř a spol. a budou říkat, že je defétista. A když se s VV nedohodne, tak zase bude Tluchoř na koni, protože bude říkat, že měl pravdu, že ta Véčka jsou hrozná. Pokud nechtějí Věci veřejné posílit Kalouska a Tluchoře, měly by si uvědomit, v jak prekérní pozici je premiér, neměly by ho nikam tlačit, protože už nemá skoro žádný manévrovací prostor," řekl ParlamentnímListů.cz Nečasovi blízký předák ODS.

"Premiér slíbil, že během jara dojde k personální rekonstrukci vlády. Radek už nemůže přijmout stejně potupnou pozici jako prve. Premiér by měl bouchnout do stolu a prosadit nutné změny a udělat k nám vstřícný krok. Jinak budou posilovat radikálové v obou stranách, kteří chtějí odchod véček z vlády, což si Radek nepřeje, ale bude k tomu dotlačen," řekl redakci zdroj blízký vedení Věcí veřejných.

více: Víme, v čem bude kámen úrazu středeční K9 mezi Véčky a ODS   

John i Nečas si uvědomují, že jejich nedohodu by Kalousek a Tluchoř významně posílili, ale podle současných informací vše nahrává tomu, že jednání ztroskotají na personáliích. Světlo na konci tunelu tak zatím nevysvitlo. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…