Primátoři velké čtyřky se bouří: Stát se k nám chová macešsky

06.06.2011 17:33

Čtyři největší města Česka hlasitě protestují proti návrhům ministra financí Miroslava Kalouska (TOP09) na nové rozpočtové určení daní. Kalousek jim chce sebrat až pět miliard korun ročně, ale primátoři z řad ODS a ČSSD varují, že pak nebudou moci poskytovat stejný servis svým občanům jako doposud.

Primátoři velké čtyřky se bouří: Stát se k nám chová macešsky

Hnutí Starostové a nezávislí přijalo na svém víkendovém zasedání s povděkem teze ministra Financí Miroslava Kalouska (TOP09) o nově chystaném rozpočtovém určení daní. Čtyři největší města republiky Praha, Brno, Ostrava a Plzeň by podle tohoto návrhu měla přijít o 5 miliard korun ročně. Suma se rozdělí mezi šest tisíc menších českých měst. Primátoři „velké čtyřky" proti tomu hlasitě protestují. Informaci přinesl deník Právo

„Stát se chová k Ostravě vyloženě macešsky. Přitom právě velká města tvoří více než čtvrtinu HDP v této zemi. Ostrava investuje do velkých projektů, které využívají Ostravané i lidé ze širokého okolí. Dotujeme některé činnosti, o které by se měl starat stát," stěžuje si primátor Ostravy Petr Kajnar (ČSSD).

Nastane boj. Tentokrát mezi TOP09 a ODS

Proti novému rozpočtovému určení daní se razantně postavil také pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS), když připomněl, že Praha zároveň plní také funkci kraje a ze svého rozpočtu staví okruh či metro. Podle Svobody by tento krok mohl ohrozit i výstavbu nové čističky odpadních vod v Praze

Svobodovi dávají za pravdu i primátoři Martin Baxa z Plzně (ODS) a Roman Onderka z Brna. Bojí se především o úbytek peněz v hromadné dopravě. Tu totiž nevyužívají jen místní, ale všichni, kdo do velkých měst zavítají. Z toho důvodu lze v koalici očekávat tvrdý střet o tento zákon, Kalousek však věří, že své koaliční partnery přesvědčí.

Foto: petrkajnar.cz 

Související:

Onderka: Brno odmítá návrh na změnu rozpočtového určení daní

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …