Fúze divadel: Národní balet bude financovat resort kultury

06.06.2011 12:40

Jak se bude měnit Státní opera Praha? Transformace obou organizací – tedy Státní opery a Národního divadla bude ve dvou fázích. Nejprve se majetkově propojí, a poté jako první se spojí balety v jeden národní balet.

Fúze divadel: Národní balet bude financovat resort kultury

Média dnes uvedla, že v současné podobě Státní opera Praha končí. Od začátku příštího roku se sloučí s Národním divadlem. Zaměstnancům opery to v pondělí oznámil ředitel obou scén Ondřej Černý.

Související:

Transformace obou organizací bude ve dvou fázích, připomíná Český rozhlas. Nejprve se majetkově propojí, poté se spojí balety v jeden národní balet. To bude financovat ministerstvo kultury.

Samostatně ale budou fungovat soubory opery ve Státní opeře a v Národním divadle. Sloučí se pouze sólisté oper.

„Také orchestry budou pracovat samostatně. Pod svou značkou," podotkl k tomu rozhlas s tím, že se změny ale netýkají činohry Národního divadla.

To všechno ale podle rádia prý neznamená konec Státní opery. „To vyloučili kategoricky dnes všichni zúčastnění, tedy například ředitel Národního divadla Ondřej Černý, anebo šéf baletu Petr Zuzka," zmínila k tomu reportérka rozhlasu Michaela Vetešková.

Ve druhé fázi přeměny dojde k revizi pracovních procesů a zázemí divadelníků. Podle ministra kultury Jiřího Bessera by se měly zlepšit platové podmínky zaměstnanců.

O osudu Státní opery se vedla dlouhá jednání. Ministr Besser označil už dříve za hlavní důvod chystané reformy obou scén snahu o účelné vynakládání peněz. Proti sloučení protestovala Česká hudební rada i zástupci sólistů a orchestru Národního divadla i Státní opery.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…