Kauza Diag Human: Na naší straně máme rakouské diplomaty

06.06.2011 13:23

Tak tomu se říká solidarita. Rakouské ministerstvo zahraničních věcí se totiž nechalo slyšet, že je na straně České republiky ve sporu s Diag Human. Pro Český rozhlas to potvrdil velvyslanec ČR v Rakousku Jan Koukal.

Kauza Diag Human: Na naší straně máme rakouské diplomaty

Napřed to v kauze Diag Human vypadalo na velký humbuk a také pořádný průšvih. Sice český stát nemůže předjímat, jak nakonec skončí exekuce, které mají posloužit firmě Diag Human ve vymožení peněz od českého státu, ale diplomaté Rakouska rozhodně nestojí proti zájmům Česka. V rozhovoru pro Český rozhlas Dvojka to naznačil velvyslanec ČR v Rakousku Jan Koukal.

„Na naší straně je kromě galerie i rakouské ministerstvo zahraničních věcí, což považuji za velice důležité," uvedl v této souvislosti rakouský velvyslanec Jan Koukal.

„Tam se podařilo vytvořit jakési stanovisko, které by mělo znemožnit zabavit státní majetek, především umělecky hodnotné věci, které jsou součástí kulturního dědictví," dodal Koukal.

Problémem je podle Koukala fakt, že soudkyně velice rychle rozhodla a svolila s exekucí ještě dříve, než byl rozsudek doručen české straně. „Ještě v pátek to na české straně oficiálně nebylo," uvedl Koukal.

Koukal v pátek přijel do České republiky, aby se poradil s právníky, jaké kroky se „budou konat".

Soud ve Vídni vydal koncem května na majetek českého státu exekuční rozhodnutí. Firma Diag Human totiž navrhla exekucí zabavit obrazy malířů Emila Filly a Vincence Beneše a bronzovou plastiku sochaře Otto Gutfreunda. Hrozí také exekuce Českého centra v Paříži. Ta měla být podle některých médií provedena dnes.

Kauza Diag Human od začátku:

Společnost Diag Human, kterou vlastní někdejší obchodník s krví Josef Štáva, se státem vede arbitráž, nebo-li rozhodčí řízení ad hoc od roku 1996. Rozhodčí smlouva přitom upravuje způsob vedení arbitráže a mimo jiné stanovuje, že každé rozhodnutí rozhodčího senátu může být přezkoumáno senátem v jiném složení. V minulosti došlo k takovému přezkoumání už dvakrát, byl tedy přezkoumán i mezitímní i částečný rozhodčí nález  a to vždy rozhodčím senátem v novém složení. 

Sledujeme kauzu Diag Human

Podle posledního rozhodčího nálezu z roku 2008 má Česko Šťávově firmě zaplatit téměř devět miliard korun (8,9 miliardy korun). S úroky nyní činí požadovaná částka přes deset miliard. Stát ale zažádal o přezkumné řízení. Městský soud v Praze má podle zjištění ParlamentníchListů.cz v září rozhodnout o jmenování druhého arbitra Petra Kužela. Třetí arbitr pak bude soudem jmenován později - zatím ale soud v této věci nenařídil jednání.

Související:

Možná jste nečetli: 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …