ODS není důvěryhodná, říká k vládní krizi Peake

06.06.2011 18:10

Chová se vláda k občanům odpovědně nebo se utápí v personálních půtkách o ministerské posty a tedy i penězovody? Nejen na tuto zásadní otázku dnes odpovídala předsedkyně poslaneckého klubu VV Karolína Peake v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu na Českém rozhlasu 1.

ODS není důvěryhodná, říká k vládní krizi Peake

Otázka zda vláda přežije, zůstane otevřená až do úterní čtrnácté hodiny. V rozhovoru pro Český rozhlas 1 to znovu potvrdila předsedkyně poslaneckého klubu Karolína Peake (VV). Podle jejího názoru není zásadním problémem v koalici spor o „koryta," jak tomu někteří říkají, ani spor o Víta Bártu, ale značná nedůvěra, která mezi koaličními partnery panuje.

Příliš mnoho frakcí v ODS

„Dohadujeme se o tom, jestli jsme v tomto složení nadále schopni fungovat. Za zásadní problém totiž považuji nedůvěru a je otázka, jestli důvěru dokážeme obnovit. Pokud se budeme bát útoku jakéhokoli koaličního partnera, pak tato důvěra obnovena nebude," prohlásila v pořadu Peake.

Související: Véčka křičí jako dítě, které si rozšlapalo hračku, soudí Gazdík

Zásadní problém mají Véčkaři s ODS. Jde totiž o stranu, která je z pohledu VV rozdělena na příliš mnoho frakcí a není jasné, zda ruka podaná premiérem Petrem Nečasem je rukou podanou za celou ODS. „Neobjeví se později nějaká část ODS, řekněme region, který by volal po pádu vlády případně premiéra Nečase samotného?" ptala se v pořadu řečnicky Peake.  

Práce na reformách mě baví, ale ....

Peake také nepřímo potvrdila ultimativní požadavky, které dříve vyslovil Vít Bárta, tedy výrok, že pokud se do čtrnácté hodiny partneři nedohodnou, tato koalice padne. Předsedkyně poslaneckého klubu VV sice odmítla použít stejně silná vyjádření jako Bárta, ale prohlásila, že prodlužování současného stavu je jen utrpením pro voliče.

Dále čtěte: Peake otevřeně: Vykopnou nás z vlády. Měli jsme odejít sami

Jasně přitom prohlásila, že ji práce na reformách baví a je připravena nést za ně vládní odpovědnost, přestože jde o nepopulární kroky. To vše by z opozičních lavic nejspíše nešlo. Peake se proto stavěla velmi rezervovaně k možnosti, že by VV podporovali menšinovou vládu ODS a TOP09.

SLEDUJEME téma: Vládní krize

„Není to dlouhodobě udržitelné, protože menšinová vláda by se mohla pokoušet přetáhnout ba svou stranu některé naše poslance, ale i poslance z jiných stran," uzavřela toto téma poslankyně. K tomu je třeba dodat, že si vláda musí říci o důvěru sněmovny, to je pevný požadavek VV, ze kterého nehodlají ustoupit. Lhostejné je pouze to, zda se tak stane samostatně či ve spojitosti s balíkem reformních zákonů, který má být v úterý ve sněmovně projednán.

Největší chyba VV: odchod z vnitra

Moderátor Martin Veselovské, chtěl také slyšet, jakou roli dnes ve straně hraje bývalý ministr dopravy vít Bárta, který se zúčastňuje užších koaličních jednání navzdory tomu, že je dnes řadovým poslancem strany.

„Bárta je silný vyjednavač a dokáže politiku dobře přečíst. Dokáže to i líp než já. Pokud by Bárta na jednání nebyl, VV by byly zbytečně oslabeny. Říkám ovšem, že postupujeme jako strana společně, ne podle toho, jak si to přeje Vít Bárta," osvětlila dnešní pozici Víta Bárty ve straně Peake.

K věci: Opoziční politici mají z Bárty a Nečase legraci. Jen aby zůstali u moci

To, jaké je postavení Bárty v rámci strany nehraje podle poslankyně ani zdaleka tak silnou roli, jako spíš to, že VV před nějakými šesti týdny pustily post ministra vnitra. Není prý řeč o tom, zda by se John měl na tento post vrátit. V nejmenší vládní straně se stále častěji ozývá, že nikdy neměl odejít, to byla největší chyba VV, alespoň podle předsedkyně poslaneckého klubu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…