Dlužníci a chroničtí potížisté ve čtvrtek u Jílkové

08.06.2011 5:29

Poslankyně občanských demokratů Ivana Řápková, ředitel agentury pro sociální začleňování v romských lokalitách Martin Šimáček, primátor Kladna a místopředseda Svazu měst a obcí Dan Jiránek budou hlavními hosty čtvrtečního pořadu Máte slovo.

Dlužníci a chroničtí potížisté ve čtvrtek u Jílkové

Novely zákoníků o pomoci v hmotné nouzi a o přestupcích navrhované poslankyní ODS Ivanou Řápkovou budou ústředním tématem diskusního pořadu Máte slovo.

Poslankyně a bývalá primátorka Chomutova Ivana Řápková přišla před dvěma lety s velmi kontroverzní metodou, jak vymoci od dlužníků peníze. Začala jim odebírat sociální dávky a zabavovat majetek. Tento krok vyvolal značnou nevoli zejména u romských aktivistů a ochránců lidských práv, kteří ho označili za diskriminační.

Na druhé straně se setkal s velkou podporou u většinové veřejnosti. Inspiroval ostatní starosty, kteří si s neplatiči nevěděli rady. V tomto radikálním řešení viděli návod, jak získat od dlužníků alespoň část dluhů.


Ivana Řápková pro ParlamentníListy.cz:

"ODS dlouhodobě prosazuje takové změny, které vyloučí nebo alespoň omezí cílené zneužívání sociálního systému. Pomoci může i tato novela, která zvýší kontrolu nad výplatou sociálních dávek a umožní postihovat chronické dlužníky, kteří obcím mnohdy dluží velmi vysoké částky a přitom zároveň pobírají sociální dávky. Tito dlužníci tak do budoucna nebudou privilegováni oproti ostatním občanům, kteří si své závazky plní."


Soud následně rozhodl, že jednání primátorky Řápkové bylo protiprávní a město s ním muselo přestat. Dnes se Ivana Řápková coby poslankyně ozvala znovu. Vypracovala dvě novely zákona, které by podle ní měly přispět k řešení problémů s nepřizpůsobivými občany.

"Nemohu být obhájkyní názoru paní Řápkové, ale předkládaný návrh má vyřešit problém, který vyvolává velkou nespokojenost občanů. Hlavně proto, že někteří lidé propíjejí dávky v alkoholu, nebo je nechávají ve výherních automatech, přitom obci nebo městu dluží," poukazuje moderátorka Michaela Jílková na záměr poslankyně ODS, podle něhož by exekutor mohl lidem v případě nesplaceného dluhu sebrat příspěvek na živobytí spadající do pomoci v hmotné nouzi. "Bude to emočně vypjaté, kontroverznější téma," doplnila Jílková pro ParlamentníListy.cz.

Navrhované změny novely na svém jednání podpořila odborná komise ODS pro právní stát. Podporu jim vyslovil také Svaz měst a obcí České republiky. V roce 2010 bylo na příspěvku na živobytí vyplaceno celkem 2862,1 milionu korun. Průměrný měsíční počet příjemců této dávky byl 79,3 tisíc osob.

K pořadu Máte slovo:


Hmotná nouze (zákon č. 111/2006 Sb.):

(1) Pro účely posuzování stavu hmotné nouze se příjmy a sociální a majetkové poměry osoby, která žádá o dávku, posuzují společně s příjmy a sociálními a majetkovými poměry dalších osob. Okruh těchto společně posuzovaných osob se posuzuje podle zákona o životním a existenčním minimu

(2) Osoba se nachází v hmotné nouzi, není-li dále stanoveno jinak, jestliže její příjem a příjem společně posuzovaných osob

a) po odečtení přiměřených nákladů na bydlení (§ 9 odst. 2) nedosahuje částky živobytí (§ 24), přičemž si nemůže tento příjem zvýšit vzhledem ke svému věku, zdravotnímu stavu nebo z jiných vážných důvodů vlastním přičiněním a zabezpečení jejích základních životních podmínek je tak vážně ohroženo, nebo

b) dosahuje sám nebo spolu s příspěvkem na živobytí podle § 4 odst. 1 písm. a) částek živobytí, ale nepostačuje k zabezpečení odůvodněných nákladů na bydlení (§ 34) a služby s bydlením bezprostředně spojené (dále jen "odůvodněné náklady na bydlení")

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…