Čtvrtina lidí by volila jinak než před rokem. Zjistil to STEM

07.06.2011 23:19

Zhruba každý čtvrtý volič hodnotí svou loňskou volbu do sněmovny jako chybnou. Týká se to zejména lidí, kteří se hlásí k politickému středu či napravo od něj. Podle průzkumu agentury STEM jsou mezi nimi především tehdejší stoupenci Věcí veřejných. Z nich svůj krok považují za nesprávný dokonce tři čtvrtiny dotázaných.

Čtvrtina lidí by volila jinak než před rokem. Zjistil to STEM

Zajímavý posun voličské přízně zjistil průzkum agentury STEM, který se zabýval tím, jak jsou lidé spokojení s tím, kterou stranu volili před rokem do sněmovny. Přibližně tři čtvrtiny považují své rozhodnutí dát hlas straně, kterou volili, za správné (34 procent určitě a 43 procent spíše), čtvrtina si dnes myslí, že před rokem správně nevolila (6 procent určitě, 17 procent spíše).

Nejvíce na svých tehdejších rozhodnutích trvají příznivci opozice. Za správné ho považuje shodně 95 procent voličů ČSSD a KSČM. Menší spokojenost vykazují stoupenci ODS (81 procent), voliči TOP 09 (74 procent) a velké rozčarování je patrné u těch, kdo dali před rokem svůj hlas Věcem veřejným. S tímto rozhodnutím je nyní spokojeno jen 22 procent z nich.

Celá zpráva STEM ZDE

Nejvíce hlasů pomýlených by získala ČSSD

Mezi středově orientovanými voliči, kteří svou volbu považují za chybnou, je nejvíce těch, kteří dali svůj hlas právě Věcem veřejným. Mezi voliči, kteří sami sebe vidí spíše napravo, označuje svoji loňskou volbu za nesprávnou 36 procent příznivců VV a 35 procent stoupenců ODS.

Výzkum se zabýval i tím, koho by volili lidé, kteří jsou se svým rozhodnutím z května minulého roku nespokojení. Značná část z nich, téměř třetina (29 procent), nyní neví, kterou stranu by volila, a dalších 6 procent by nevolilo žádnou stranu. Z jednotlivých stran by od této skupiny voličů nejvíce hlasů dostala ČSSD (22 %), dále by dali své hlasy TOP 09 (9 %), KSČM (6 %), ODS (6 %), KDU-ČSL (5 %), Věcem veřejným (3 %), Suverenitě (3 %), Straně práv občanů-zemanovci (3 %), Straně zelených (2 %).

K věci:

STEM: Radku Johne, tohle je asi konečná 

Volby by vyhrála ČSSD. Véčka na třech a půl procentech 

Další průzkum posílá VV do propasti. Factum hlásí návrat lidovců 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…