Exmajitel Diagu Šťáva: Úředníci státu chtěli kvůli arbitráži úplatky

07.06.2011 21:37

EXKLUZIVNĚ Společnost Diag Human pokračuje v seriálu, který by se dal směle nazvat Nejvhodnější cesta, jak dostat peníze od státu za zmařený obchod s krevní plazmou. Společnost totiž ParlamentnímListům.cz poskytla rozhovor přímo s bývalým majitelem Diag Human Josefem Šťávou. A čtení to je vskutku výživné – v rozhovoru totiž podnikatel naznačuje korupci státních úředníků a také to, že premiér ví, komu nedávno vlastně prodal akcie Diagu. Petr Nečas se však k tomu nevyjádřil. Místo odpovědi si ve sněmovně četl noviny.

Exmajitel Diagu Šťáva: Úředníci státu chtěli kvůli arbitráži úplatky

Diag Human poskytla další kamínek do mozaiky, která ukazuje zakulisí praktik ve sporu, který firma vede se státem. Právník firmy Jan Kalvoda dal totiž médiím do ruky mocnou zbraň - rozhovor přímo s ústřední postavou nekonečného sporu. A podnikatel Josef Štáva tuto příležitost využil mistrně.  Kromě jiného řekl, že si o českých politicích nemyslí nic pěkného. Jsou prý úplatní.

„Ministr Bohumil Fišer za mnou, například, dvakrát poslal prostředníka s písemným návrhem, že za tři a pak za pět procent vysouzené částky spor ukončí v můj prospěch. Ty smlouvy mám v archívu. Když jsem ho vyhodil, tak se svým poradcem Zdeňkem Koudelkou spor na rok zablokovali a přihráli miliony svým kamarádům v Brně za zfušované znalecké posudky a právní porady. A tenhle Koudelka se potom stal náměstkem Nejvyšší státní zástupkyně a teď se prý chce stát ústavním soudcem... Marie Součková mě zvala k sobě domů. Stanislav Gross si chtěl půjčovat peníze," uvedl Šťáva.

Vyjádřil se i k prodeji Diag Human. Nesdělil však, kolik za akcie firmy nový majitel zaplatil a kdo vlastně akcie koupil. „O ceně nebudu vůbec mluvit. To se nedělá. Ale česká vláda to v této chvíli dobře ví, kdo je novým majitelem společnosti Diag Human. Já to zveřejnit podle smlouvy nesmím," zmínil.

Kauza Diag Human od začátku:

ParlamentníListy.cz se proto premiéra Petra Nečase otázaly, zda skutečně o prodeji zná podrobnosti. Předseda vlády ale celkem na tři sms zprávy od naší redakce vůbec neodpověděl. Přitom, když sms dostal, byl v tu chvíli na zasedání sněmovny, mobil dle všeho měl při ruce, ale místo odpovědi si četl noviny. Na video přenosu z dolní komory to bylo dobře vidět.

Topolánek si chtěl prý plácnout

Podle dalšího vyjádření Šťávy Česká republika nabídla společnosti Diag Human koncem listopadu 2008 dohodu. On ji chtěl akceptovat a byl přitom ochotný přijmout nižší částku, než bylo téměř devítimiliardové odškodnění přiznané mu rozhodčím nálezem o několik měsíců dříve.

Návrh podle něj učinil firmě tehdejší premiér Mirek Topolánek (ODS) a vyřizoval ho ministr financí Miroslav Kalousek (nyní TOP 09). "To ale rychle padlo a za vládu to převzala partička privátních zařizovačů," zdůraznil na to Šťáva.

Sledujeme kauzu Diag Human

Dále kromě jiného zmínil, že se s Českem pokoušel nejméně šestnáctkrát ukončit spor! „Pro naše zbabělé politiky je ale důležitější jejich politická kariéra než zájem daňových poplatníků. Starají se víc o volební hlasy než o státní majetek....A pokud jim podivní zařizovači ražení pana Šnajdra říkají, že se všechno dá zařídit, a že k tomu stačí prosazení tří přítulných dotovaných rozhodců, a že Diagu nedáme nic a sami si vezmeme tři miliardy přes nastrčené offshorové firmičky, tak to je pro svět politiků v pořádku," dodal k tomu podnikatel.

Koalice chce, aby se o případu mlčelo...

Jeho vyjádření přišlo krátce poté, co poslanci koalice odhlasovali, že se ve sněmovně nebude o kauze Diag Human vůbec hovořit. Zákonodárci totiž v úterý neodhlasovali zařazení tohoto bodu do programu schůze. Sociální demokraté ale argumentovali tím, že premiér Petr Nečas na schůzi sněmovny musí vysvětlit postup České republiky v této kauze. Z rozporných vyjádření podle nich není jasné, zda ČR arbitráž vyhrála, nebo prohrála.

Premiér Nečas ale i k této sněmovní akci mlčel. Pro ParlamentníListy.cz se vůbec neobtěžoval vysvětlit, proč koalice nechce o „krvavé" kauze ve sněmovně hovořit a proč on k ní nechce opozici odpovídat.

Poslední vývoj:

Společnost vede s Českou republikou dlouholetý spor kvůli překaženému obchodu s krevní plazmou. Pohledávka podle Kalvody již vystoupala na více než deset miliard korun. Firma vede vede se státem arbitráž, nebo-li rozhodčí řízení ad hoc od roku 1996. Rozhodčí nález z roku 2008 podle firmy uznaly nedávno rakouský a francouzský soud. Představitelé státu ale řekli, že se proti verdiktům soudů hodlá odvolat, protože podle ní není arbitráž dosud ukončena. Česko nález nepovažuje za pravomocný, prý se proti němu řádně odvolalo. 
    

Ve Vídni byla již zabavena tři umělecká díla zapůjčená Českou republikou na výstavu, skončila v depozitním skladu soudu do definitivního rozhodnutí. Pařížské rozhodnutí směřovalo obecně proti majetku ČR.

Související:

Možná jste nečetli: 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…