Bárta prý bude obviněn. Klasnová: Je nevinný, ušili to na něj

08.06.2011 10:42

Policie je podle serveru Aktuálně.cz připravena obvinit exministra dopravy Víta Bártu (VV). Stíhat ho chce za případ s obálkami, v nichž měl Bárta před dvěma měsíci předat svým bývalým stranickým kolegům z Věcí veřejných Jaroslavu Škárkovi a Kristýně Kočí statisíce korun. Serveru to prý sdělily dva na sobě nezávislé zdroje detailně obeznámené s případem. Zainteresované osoby však, jak ParlamentníListy.cz zjišťovaly, v tuto chvíli žádné bližší informace zatím nemají.

Bárta prý bude obviněn. Klasnová: Je nevinný, ušili to na něj

"Přiznám se, že v tuto chvíli žádné bližší informace nemám - i pro mě je tato zpráva novinkou," sdělil na dotaz ParlamentníchListů.cz dnes už vyloučený místopředseda i poslanec za  VV Jaroslav Škárka (nyní nezařazený). To, že by policie nakonec Víta Bártu obvinila, by však prý pokládal za spravedlivý vývoj situace, ve který doufal od okamžiku, kdy se rozhodl celou záležitost zveřejnit a předat státnímu zastupitelství.

SLEDUJEME kauzu Peníze za mlčení ve VV

Další z rebelů klubu véčkařů Stanislav Huml také popřel, že by měl nějaké informace o tom, v jakém stadiu se momentální vyšetřování případu nachází. "S policií skutečně žádné vztahy neudržuji, informace se proto dozvídám stejně jako většina veřejnosti pouze z médií. To, co dnes uvádí zmiňovaný server, může být známkou toho, že vše snad bude spravedlivě vyšetřeno. Nicméně stále to ještě nemusí nic znamenat - je přece zřejmé, že Bártu by museli poslanci stíhání vydat a zbavit ho imunity - tak jak se projednával před časem můj případ. A není tedy vůbec jisté, zda by byl trestního stíhání skutečně vydaný," řekl ParlamentnímListům.cz Huml.

Konečné slovo by měli stejně poslanci - vydají či nevydají?

A to může být skutečně nakonec rozhodující. Za posledních 21 let sice poslanci už 16 krát hlasovali o tom, aby se změnily podmínky pro využívání poslanecké imunity, ale podstatné změně a jejímu omezení nikdy nedospěli. V případě, že se dopustí poslanci trestného činu, mají tedy dost často šanci na to, že se trestnímu stíhání vyhnou.

Čtěte také:
Bárta se kaje: Lituji, že jsem vstoupil do politiky

To, jak se Mandátový a imunitní výbor postaví k Vítu Bártovi, ale zřejmě i Michalu Babákovi z Věcí veřejných, zatím nikdo neví. Jak ParlamentníListy.cz před několika dny zjišťovaly, členové výboru si s tím zatím ani hlavu nelámou. Dokud totiž policie neskončí vyšetřování sdělením obvinění, o zrušení poslanecké imunity se totiž prostě jednat nedá. 

I tak je případů, kdy byli poslanci nakonec spravedlnosti vydáni, jen hrstka. Například v roce 1995 byl zbaven poslanecké imunity a vydán trestnímu stíhání republikán Jan Vik, o dva roky později také republikán Miroslav Sládek.  

O deset let později v r. 2005, byl vydán ke stíhání poslanec ODS Vladimír Doležal. Policie ho totiž podezírala ze zprostředkování úplatku. Snahy byly pak ve volebním období v letech 1998 až 2002 o to, zbavit poslanecké imunity Ivana Langera (ODS), vyhověno však nebylo. 

Čtěte také:

Bárta lituje svého vstupu do politiky

Zakladatel Věcí veřejných, klíčový stratég a jejich faktický lídr Vít Bárta poprvé už před dvěma dny přiznal v ČT, že lituje svého vstupu do politiky. Postěžoval si dokonce, že kdyby před rokem věděl, co politika obnáší, zůstal by asi u svého podnikatelského řemesla.

Napříč všem nepříjemnostem, se kterými se jak jeho strana, tak i on osobně potýká, však má maximální podporu i u své ženy Kateřiny Klasnové. "Žádnými nadstandardními informacemi od policie na rozdíl od některých médií nedisponuji. Svému muži ale věřím a jsem přesvědčena o tom, že je nevinný. A také o tom, že celá kauza byla vykonstruována našimi přeběhlíky," reagovala na dotaz ParlamentníchListů.cz Klasnová, která je místopředsedkyní Poslanecké sněmovny.  

Server Aktuálně.cz dnes uvedl,  že policie je připravena Víta Bártu obvinit. Detektivové se prý totiž kloní k verzi odpadlíků VV, že statisíce v obálce byly skutečně úplatkem za jejich loajalitu. Naopak Bártovu tvrzení, že šlo o kamarádskou výpomoc ve formě půjčky, neuvěřili. Mimo jiné proto, že o půjčce prý neexistuje žádný záznam.

"Vyšetřování směřuje k obvinění z podplácení, ale i za trestný čin z daňové oblasti," uvedl pro server jeden ze dvou zdrojů. Bárta předání peněz Kristýně Kočí a Jaroslavu Škárkovi nikdy nepopřel. Trvá ale na tom, že šlo o půjčku, i když smlouvu k ní nemá. Po dvou měsících vyšetřování se tak policie přiklání k názoru, že šlo skutečně o úplatek, a chce Bártu stíhat.

Nesvezou se nakonec i Škárka s Kočí?

Vyšetřuje se však zároveň také role těch, co čin oznámili - tedy Škárky a Kočí - kvůli podezření, že od Bárty brali peníze i v minulosti. Ani jim se totiž trestní stíhání nakonec nemusí vyhnout.

Zákon v případě korupce od loňského ledna už nepamatuje na takzvanou účinnou lítost a obviněn tak má být i ten, kdo úplatek přijal. Poslanec i poslankyně navíc po přijetí peněz otáleli několik dní, než se na policii vůbec obrátili.

"Pevně věřím, že jsme udělali po poradě s právníky vše, jak nám záklon ukládá a ničeho protiprávního jsme se nedopustili," reagoval ale na dotaz ParlamentníchListů.cz Škárka. 

Přesto detektivové stále informace, že Škárka a Kočí brali od Bárty peníze i v jiných případech, než je ten, který oznámili, prověřují. Pokud by získali důkazy, oběma poslancům by hrozilo rovněž stíhání za daňový únik.

Čtěte také:

Podle informací Aktuálně.cz má vyšetřovací tým na Bártovu kauzu lhůtu do půli července. Případ prý ale chce předat žalobcům s návrhem na obvinění už do konce června.

"Já to nebudu nijak komentovat. Mám informace a názory na to různé, dokonce i protichůdné," sdělil Aktuálně.cz sám Vít Bárta. Na dotaz ParlamentníchListů.cz dosud nereagoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…