Poslanci navrhují, aby za vozidlo odpovídal provozovatel

08.06.2011 21:32

Řidiči možná přijdou o možnost poukazovat na osobu blízkou při spáchání některých přestupků. Poslanci navrhli ve středu v druhém čtení přidat do novely silničního zákona ustanovení, podle kterého bude za automobil zodpovědný jeho provozovatel. Bude moci dostat pokutu za to, že vozem někdo poruší pravidla provozu. Vládní novela zvyšuje až na výjimky věk pro řízení silných motocyklů na 24 let. Zamezí také tomu, aby občané v Evropské unii měli více řidičských průkazů.

Poslanci navrhují, aby za vozidlo odpovídal provozovatel

Odpovědnost provozovatele za vozidlo navrhl do novely přidat hospodářský výbor. Provozovatel bude muset zajistit, aby řidič, který automobil používá, dodržoval předpisy. Pokud tak neučiní, spáchá přestupek, za který by mohl dostal až desetitisícovou pokutu. Přestupek ale musí zjistit automatický radar, nebo půjde o přestupek nepovoleného zastavení.

Vlastník vozu dostane pokutu, pokud se nepovede dostihnout řidiče

Úřady provozovatele podle předlohy potrestají v případě, že se jim nepodařilo zjistit řidiče. Provozovatel by však za přestupek nebyl zodpovědný v případě, že prokáže, že mu byl automobil před spácháním přestupku odcizen, nebo jej převádí na někoho jiného.

Z nově navrhovaného pravidla řízení silných motocyklů od 24 let budou vyňati motoristé, kteří už mají dvouletou zkušenost s řízením slabších strojů. Tito řidiči by mohli řídit silný stroj od 20 let. Změna by se měla týkat motocyklů s výkonem nad 35 kilowattů. U motocyklů do 35 kilowattů se věková hranice pro získání oprávnění posune ze 17 na 18 let.

České úřady budou také podle novely od příštího roku kontrolovat, jestli už žadatel nějaký řidičák nemá, nebo zda mu řidičské oprávnění neodejmuly úřady jiného členského státu EU. Úprava má zamezit takzvané "řidičákové turistice".

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…