Političtí vězni varují: V ČR budou samí odbojáři

09.06.2011 6:14

Konfederace politických vězňů kritizuje návrh zákona, který by odpůrcům komunistického režimu přiznal odškodnění. Finanční náhrady a další výhody pro účastníky třetího odboje jsou prý zbytečné a zahltí úřady neopodstatněnými žádostmi. Norma už prošla sněmovními výbory a může být schválena. ČSSD má výhrady pouze k tomu, kdo bude o statusu odpůrců rozhodovat.

Političtí vězni varují: V ČR budou samí odbojáři

Podle bývalých politických vězňů způsobí zákon o třetím odboji příval žádostí o uznání odbojové činnosti. Bývalý mluvčí Charty 77 Tomáš Hradílek tvrdí, že je mu debata kolem tohoto zákona lhostejná. Sám byl členem komunistické strany od roku 1966, ale vystoupil z ní hned po vpádu varšavských vojsk.

Nebyl jsem odbojář, jen jsem vyjadřoval svůj postoj

„To prostě nebyl odboj, to byl občanský postoj, kdy já jsem prostě stál za tím, co jsem si soukromě myslel," vysvětlil Hradílek ČT24.

Původní návrh zákona diskvalifikoval odbojáře za členství v KSČ nebo v Lidových milicích. Nyní by to nemělo vadit, pokud boj proti režimu převažoval. Rozhodovat by mělo ministerstvo obrany. Sociální demokraté ale chtějí, aby o tom rozhodovala devítičlenná komise.

"Ministerstvo obrany je politickou figurou, jeho náměstci také a o tom, který úředník bude danou věc rozhodovat, rozhoduje přímo ministerstvo," řekl poslanec za ČSSD Jeroným Tejc ČT24.

Náměstek ministra obrany Michael Hrabata (ODS) ale namítá, že v zákoně je přesně stanoveno, kdo splňuje a kdo nesplňuje podmínky.

Ministerstvo obrany může zavalit až 50 tisíc žádostí. Jedná se o stotisícové odškodnění, dorovnání důchodu nebo statut válečného veterána pro toho, kdo bojoval se zbraní v ruce.

V ČR budou samí odbojáři

Podle Konfederace politických vězňů se jedná o příliš atraktivní lákadlo. Předsedkyně konfederace Naděžda Kavalírová tvrdí, že výsledkem bude republika plná odbojářů. Sama by se spokojila jen s morální satisfakcí.

Poslanci mají ovšem jiný názor. Pokud dojde ke schválení zákona, měl by začít platit 17. listopadu 2011.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…