Kalousek rozdává za 1,7 milionu: Jenže ne ze svého, ze státního

09.06.2011 9:28

AKTUALIZOVÁNO Deník Lidové noviny (LN) si vzal na paškál ministra financí Miroslava Kalouska. Pod jeho vedením totiž prý ministerstvo financí rozprodává svůj majetek. Konkrétně se to má týkat pozemků, které podle deníku resort rozprodává velmi levně.

Kalousek rozdává za 1,7 milionu: Jenže ne ze svého, ze státního

LN poukazují v rámci rozprodávání majetku resortu financí například na to, že více než hektar vzrostlého lesa a pozemky pro zahradu a nejméně dvě vily v pražských Dejvicích Kalousek nabízí za 1,7 milionu korun. Jde o areál bývalého koupaliště Tichá Šárka.

Koupaliště s příslušnými pozemky je vedeno jako zelená plocha, v novém územním plánu už to ale je stavební pozemek. „Cena pozemků koupaliště, s výjimkou lesa, je 371 korun za čtvereční metr. Sousední pozemek se podle cenové mapy Prahy prodal za 4980 korun za čtvereční metr," napsaly v této souvislosti LN.

Areál ale ministerstvo neprodává přes realitní média, pouze nabídku zveřejnilo ne svém resortním webu.

Kalousek odmítl, že by o prodeji věděl. "V Lidových novinách dnes vyšel článek „Kalousek prodává pod cenou", který se zabývá prodejem pozemku v pražských Dejvicích (V Šáreckém údolí) z majetku státu. Ministr financí o vyhlášení této veřejné obchodní soutěže, ani o zadávacích podmínkách, nebyl informován. Vzhledem k okolnostem nařídil soutěž okamžitě zrušit a osobně dohlédne na transparentní průběh soutěže nové," uvedl zástupce mluvčího ministerstva Jakub Haas.

Nabídka je jen na webu

"Vyhlašovací cena je formálním minimem. Očekáváme, že v průběhu soutěže se zvýší na tržní hodnotu," podotkl mluvčí ministerstva Ondřej Jakob. Ten také zmínil, že zajemci mají své nabídky podávat v obálkách - uzávěrka je již v úterý 14. června.

Realitní odborníci ale poukazují na to, že kupci nebudou o nabídkách vědět - když jsou jen na webu -  a tak ani cena nijak závratně nevzroste.  

Jenže takovýto prodej se nelíbí opoziční Straně zelených. Ta Kalouska vyzývá, aby soutěž zrušil, prodej vyhlásil znovu a místo obálkové metody uspořádal veřejnou aukci.

„Prodávat státní pozemky tak strašně pod cenou v době, kdy vláda bojuje se táním dluhem, je zločin. Je to cynický vzkaz všem, kdo si mají utahovat opasky kvůli státnímu dluhu," řekla pro LN místopředsedkyně Strany zelených Petra Kolínská.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…