Ministr dopravy Šmerda nechce zasahovat do platu Fejka v ČD

09.06.2011 9:54

Ministr dopravy Radek Šmerda (bezpartijní) nebude chtít po Českých drahách (ČD) vysvětlení, proč jejich nový ombudsman Petr Fejk pobírá čtvrt miliónu korun měsíčně. Deníku Právo to oznámil mluvčí ministerstva Jakub Ptačinský.

Ministr dopravy Šmerda nechce zasahovat do platu Fejka v ČD

Za platy svých pracovníků plně odpovídá představenstvo ČD. A jenom to může podle Ptačinského rozhodnout, zda s tak vysokým platem ombudsmana Fejka něco udělá. Ministr Šmerda nehodlá do platů managementu ČD zasahovat.

Letos v únoru stanovil bývalý ministr dopravy Víta Bárta (VV) kritéria pro roční prémie šéfů státních firem. Generální ředitel ČD Petr Žaluda by mohl za tento rok dostat stoprocentní prémii, pokud provozní zisk drah stoupne o 75 procent, počet cestujících ve vlacích vzroste o 1,4 procenta a průměrné stáří vozového parku se sníží z 27 na 26 let.

Sobotka: V době snižování platů je to nehoráznost

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka vyzval ve středu premiéra Petra Nečase (ODS), aby nechal prověřit údajně přemrštěný Fejkův plat.

„Není možné, aby ta věc zůstala jen tak, vždyť akciová společnost České dráhy je vlastněna státem. Jde o nehoráznost v době, kdy se snížily platy hasičům, policistům i dalším lidem, kteří pracují pro stát," namítá Sobotka v deníku Právo.

Předseda sociální demokracie požaduje po vládě, aby prošetřila také platy vrcholových manažerů Českých drah a dalších podniků, ve kterých má stát stoprocentní nebo většinový podíl.

ČD si vydržuje Fejka

České dráhy si letos v březnu zvolily vůbec prvního ombudsmana Petra Fejka. Má dohlížet na to, zda ČD dodržují firemní předpisy pro vyřizování podnětů cestujících.

ČD od 1. dubna snížily platy některým manažerům, referentům a specialistům o 10 procent. Ostatní zaměstnanci mají zmrazeny platy na úrovni z loňského roku. Pracuje zde 27 tisíc lidí. Dráhy si tímto krokem chtěly ušetřit až 70 milionů korun.

Deník Právo ovšem připomíná, že Fejk pobírá měsíčně pětkrát více než když byl ředitelem pražské zoo a má dvakrát vyšší plat než veřejný ochránce práv Pavel Varvařovský.

"Jeho plat je 270 tisíc. Ještě ale dostává příspěvek na životní a rizikové kapitálové pojištění. To je měsíčně skoro sto tisíc," prozradil deníku Blesk šéf dopravních odborářů Jaromír Dušek. Pokud by se neosvědčil a dráhy by mu musely dát výpověď, dostane Fejk ještě "zlatý padák" v podobě 24 měsíčního odstupného.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…