Lidé se budou moci bránit proti neplacení penále. Zasáhl ÚS

09.06.2011 11:12

Občané dostanou šanci se bránit žalobami proti penále za neplacení pojistného na sociální zabezpečení. ÚS zrušil část zákona, jež to znemožňovala.

Lidé se budou moci bránit proti neplacení penále. Zasáhl ÚS

Ústavní soud dal lidem šanci bránit se žalobami proti rozhodnutím úředníků o penále za neplacení pojistného na sociální zabezpečení.

Soud zrušil ustanovení zákona o organizaci a provádění sociálního zabezpečení, které soudní přezkum znemožňovalo. Když úředníci zamítali žádosti o prominutí penále, bylo jejich rozhodnutí konečné. Teď může spory o penále přezkoumat justice. Nález vstoupí v platnost dnem zveřejnění ve sbírce.

Návrh na zrušení ustanovení podal Nejvyšší správní soud (NSS). Ve své rozhodovací praxi dospěl k závěru, že norma je v rozporu s Listinou základních práv a svobod. Listina totiž lidem zaručuje právo na soudní ochranu. Podle NSS by mělo být rozhodnutí o penále přezkoumatelné soudem stejným způsobem, jako rozhodnutí o prominutí příslušenství daně.

Nejvyšší správní soud konkrétně řešil kasační stížnost právníka Zdeňka Altnera proti usnesení Městského soudu v Praze. Tamní soudci odmítli jeho žalobu proti rozhodnutí Okresní správy sociálního zabezpečení Praha-západ. Úředníci ve sporném rozhodnutí nevyhověli žádosti o prominutí penále.

Psali jsme:
Ústavní soud odmítl změny ve shromažďovacím zákonu
Peake proti Nečasovi: Nevidím důvod pro okleštění pravomocí ÚS

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…