Vyšetřování Bárty provází řada spekulací

09.06.2011 11:29

Vít Bárta si snažil penězi v obálkách koupit loajalitu bývalých straníků Kristýny Kočí a Jaroslava Škárky. Teď je kvůli tomu vyšetřován policií, která ho chce obvinit z trestného činu podplácení. Vyšetřování kauzy provází řada pochybností, na které upozorňují Hospodářské noviny.

Vyšetřování Bárty provází řada spekulací

HN se dotázaly mluvčí pražských žalobců Štěpánky Zenklové, zda je obvyklé, aby se na veřejnosti dopředu objevilo jméno jediného podezřelého. Informaci přinesl ve středu server Aktuálně.cz.

Více: Bárta prý bude obviněn. Klasnová: Je nevinný, ušili to na něj

„Dozorová státní zástupkyně vyhodnotila zprávy v médiích jako spekulativní, nikoliv jako informace z trestního spisu, takže nehodlá učinit žádná opatření," odpověděla HN Zenklová.

Pokud vyšetřovatelé označí statisíce korun v obálkách za úplatek, bude nutné se vypořádat i s těmi, kdo je přijali. Jedná se o poslance Kristýnu Kočí a Jaroslava Škárku, stali se trestně odpovědnými, když peníze přijali.

Bárta se může odvolat na politicky motivované vyšetřování

Podle HN tato situace může pomoci Vítu Bártovi. Až se bude jednat o tom, zda ho zbavit imunity, může se Bárta díky únikům informací odvolat na politicky motivované vyšetřování.

Pochybnosti prý provází vyšetřování už od počátku. Když se na začátku dubna objevily informace o Bártových obálkách, policie to vyšetřovala jako drobný daňový delikt a ne jako úplatek či závažnou politickou korupci.

Odcházející náměstci protikorupčního útvaru ale podali trestní oznámení na nového šéfa jednotky Tomáše Martince, že se pokusil vyšetřování na týden zabrzdit.

Pachatelé dostali čas na přípravu obhajoby

„Případní pachatelé tak mohli mít možnost připravit si řádně svou obhajobu, vytvořit i smlouvy, které by měly vzbudit dojem legálního jednání," odůvodnili teď už bývalí náměstci Tomáš Krůl a Zdeněk Tomica.

Inspektoři specializovaní na trestné činy policistů ale jejich trestní oznámení vyhodnotili jako nedůvodné.

Podle HN je podezřelé i chování policejního prezidenta Petra Lessyho. V Lidových novinách řekl, že státní zástupkyně Hana Vrbová, která detektivům nařídili vyšetřovat Bártovy obálky jako úplatek , nerozumí vyšetřování úplatkářských případů. Nadřízení se Vrbové ale zastali s tím, že se na korupci specializuje už několik let.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…