Sobotkovi to opět nedalo: Nečase plísnil kvůli Diagu a také Fejkovi

09.06.2011 13:03

Dopolední interpelace poslanců byly převáženě živeny divadlem, které předvedl starý známý sněmovních interpelací – poslanec Miroslav Váňa. Útočil na Nečase kvůli vládním škrtům. Pozadu ale nezůstal ani předseda oranžových Bohuslav Sobotka. Nečasovi vyčetl drážního ombudsmana Petra Fejka a vrátil se i ke kauze Diag Human.

Sobotkovi to opět nedalo: Nečase plísnil kvůli Diagu a také Fejkovi

Poslanci se dnes v interpelacích obraceli na členy vlády. Ovšem ve sněmovně byl po celé dopoledne přítomen jen premiér Petr Nečas a ministr zdravotnictví Leoš Heger. Interpelace proto také probíhaly v tomto duchu - živeny byly převážně duem Váňa a Nečas. Vládu kromě jiných ale sepsul i předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Nečas a Váňa zde:  

Zmínil, že je ostudou, když státní České dráhy zaměstnávají jako ombudsmana Petra Fejka, který je placen přímo královsky. Základní plat má totiž kromě odměn stanoven na 250 tisíc měsíčně.

Deník Blesk ovšem v úterý upozornil, že Petr Fejk za své služby pro České dráhy pobírá měsíčně 270 tisíc korun. Informaci pak médiím nepřímo potvrdil generální ředitel ČD Petr Žaluda

„ČD jsou dotovány z rozpočtu, proto tady, pane premiére, je prostor pro vaši odvahu...Je to výsměch české vlády veřejnosti, která je přesvědčená, že si má právě vláda utáhnout opasky, ale tady taková situace není," podotkl Sobotka s tím, že Fejk má dvojnásobek platu veřejného ochránce práv (ombudsmana), pětinásobek mzdy, když řídil pražskou zoologickou zahradu a víc než guvernér České národní banky.

"Je to opravdu věc, kterou se bude muset pan ministr dopravy na můj pokyn zabývat," odvětil na to Nečas.

Sobotka: Kdy odvoláte Stráského z parku?

Sobotku také rozlítila situace kolem Diag Human. Opět ostrý šíp vystřelil vůči nynějšímu řediteli Šumavského národního parku Janu Stráskému, který před lety jako ministr zdravotnictví podepsal kvůli Diagu rozhodčí doložku a proto je nyní situace kolem tohoto sporu dlouhá léta neřešitelná,neboť spor s firmou vede stát v rozhodčím řízení ad hoc.

Sobotkovi prý také nejde do hlavy, že právě ministr zahraničí Karel Schwarzenberg není o kauze spravován, neboť by prý jinak tak hloupě nemohl jít na ruku druhé straně sporu, tedy firmě Diag Human. „Vydává defétistická prohlášení, která pak jdou na ruku druhé straně," dodal Sobotka k Schwarzenbergovi. Stráského by pak podle něj měl Nečas odvolat. Co nejdřív!

Kauza Diag Human od začátku:

Opozice Nečase k odchodu Stráského vyzvala naposledy včera. Levice chtěla, aby premiér ve sněmovně vystoupil s vysvětlením celé kauzy. V úterý s obdobným požadavkem ale Sobotka neuspěl. Zařazení bodu, kde by měl předseda vlády kauzu vysvětlit, totiž koalice odmítla hlasováním zařadit do programu schůze sněmovny.  

Sledujeme kauzu Diag Human

Vláda by podle Sobotky měla také vyvrátit pochybnosti o tom, zda se někdo na arbitráži "nepřiživil", jak naznačují spekulace tisku. ParlamentníListy.cz totiž v úterý uvedly, že bývalý majitel Diag Human Josef Štáva v rozhovoru pro média prozradil, že si o českých politicích nemyslí nic pěkného. Jsou podle něj úplatní.

Poslední vývoj:

„Ministr Bohumil Fišer za mnou, například, dvakrát poslal prostředníka s písemným návrhem, že za tři a pak za pět procent vysouzené částky spor ukončí v můj prospěch. Ty smlouvy mám v archívu. Když jsem ho vyhodil, tak se svým poradcem Zdeňkem Koudelkou spor na rok zablokovali a přihráli miliony svým kamarádům v Brně za zfušované znalecké posudky a právní porady. A tenhle Koudelka se potom stal náměstkem Nejvyšší státní zástupkyně a teď se prý chce stát ústavním soudcem... Marie Součková mě zvala k sobě domů. Stanislav Gross si chtěl půjčovat peníze," odvětil Šťáva v rozhovoru zaslaném naší redakci.

Diagem se brodila i vláda

Ve středu večer dokonce Diag Human probírala vláda na svém zasedání. Ministři si ale informace vyslechli v režimu tajné či důvěrné, proto premiér Petr Nečas odmítl záležitost blíže komentovat. Na dotaz ParlamentníchListů.cz, zda ví, kdo za firmou v současnosti stojí, neboť tuto skutečnost zmínil právě Šťáva, ale Nečas neodpověděl. ČTK pak k tomu zmiňovala, že jí předseda vlády řekl, že skutečně neví, kdo za firmou v současnosti stojí.

Jak Nečas mlčel a Štáva odpovídal:

Šťáva podle předchozích informací svého právníka Jana Kalvody prý firmu Diag Human prodal "mezinárodnímu konsorciu institucionálních investorů". Jména nových majitelů ale tají.

Související:

Možná jste nečetli: 

reklama

autor: Olga Böhmová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…