V extrémním případě dojde k uzavření některých stanic metra, varuje šéf DPP

10.06.2011 9:48

Ředitel pražského dopravního podniku (DPP) Martin Dvořák se v souvislosti s chystanou stávkou v dopravě nejvíce obává možných blokád dopravy odboráři, kteří nejsou zaměstnanci DPP. Dvořák to řekl v pátek v České televizi. Podnik sice bude nasazovat maximálně možný počet spojů, jejich kapacita ale podle něj může být právě kvůli neprůjezdnosti komunikací značně omezena.

V extrémním případě dojde k uzavření některých stanic metra, varuje šéf DPP

"Budou stávkovat i ostatní přepravci. My budeme nasazovat maximální možnou přepravní dopravní kapacitu. Jedna věc je, co nasadíme, druhá věc je, pokud a jestli zůstanou trasy průjezdné. A to je ta hlavní otázka," řekl Dvořák ČT. Reálně tedy podle něj může dojít k tomu, že přepravní kapacita v Praze bude menší, extrémní by podle něj například bylo zavření některých stanic metra.

O stávce se rozhodne v 11:00

Odbory chtějí v pátek v 11:00 ohlásit stávku v dopravě proti chystaným vládním reformám, pravděpodobně na pondělí 13. června. Podle předáků by měla přestat jezdit městská doprava v Praze a Brně a vlaky v celé republice. Na hlavních silnicích, na dálnici D1 i na některých hraničních přechodech by mohly být blokády. V metropoli by podle mailů, které kolovaly mezi zaměstnanci DPP, mohl protest trvat od 03:00 do 16:00.

Kvůli stávce v metropoli také v pátek ve 14:00 zasedne krizový štáb hlavního města, aby dopracoval další harmonogram a krizové scénáře. Kolik pracovníků by se do stávky mohlo zapojit, Dvořák zatím neví. Podle odhadu jednoho z odborářů DPP vyjede 80 až 90 procent zaměstnanců. Ve čtvrtek se vedení města, pražského dopravního podniku a odboráři dohodli, že stávka bude časově omezená a není namířena proti hlavnímu městu či dopravnímu podniku, ale proti vládním reformám.

SLEDUJEME téma stávka

Podle informací si vedení dopravního podniku do dohody prosadilo to, že sice každý zaměstnanec má právo stávkovat, ale ti, kteří se nebudou chtít připojit, mají zas právo pracovat a stávkující to budou respektovat. Dvořák toto potvrdil.

Management dopravního podniku podle dohody nebude vyvíjet žádné aktivity a snažit se měnit rozpis služeb tak, aby ovlivnil průběh stávky. Zaměstnancům, kteří budou stávkovat a dodrží zákony, nebudou hrozit od DPP žádné postihy.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…