Stávka je tady. V pondělí bude stát celá republika

10.06.2011 11:56

Nespokojenost s postupem vládní koalice vehnala dopravní odbory do pondělní stávky, která má ochromit celou zemi. Přestane jezdit železnice, zastaví se doprava ve velkých městech. Začne už ve tři hodiny ráno, její ukončení teprve odboráři oznámí. Kromě stávky se uskuteční i blokády páteřních komunikací v Praze.

Stávka je tady. V pondělí bude stát celá republika

Hodinu před pátečním polednem ohlásili předáci odborových svazů dopravy, že v pondělí se uskuteční stávka, která zastaví pohyb na železnici a paralyzuje dopravu ve velkých městech. Jistá je v Praze a v Brně, v dalších městech jednají o rozsahu stávky. „Ke stávce nás dohnala vláda České republiky," hřímal při jejím ohlášení Jindřich Hlas, prezident Federace strojvůdců.

SLEDUJUEME téma stávka

Ve svém projevu to kabinetu Petra Nečase pořádně spočítal. „Vláda svými takzvanými reformami poškodí většinu občanů České republiky. Odbory předložily řadu návrhů a analýz, které dokládají negativní dopad reforem. Ale vláda nechce vysvětlit, proč má jít jen o škrty a restrikce. Vláda nebrání korupci a mrhání veřejnými prostředky," odůvodňoval Hlas rozhodnutí odborů.

Začne se ve tři ráno, konec nejasný

„Železniční spoje budou stát v celé České republice. V Praze se zastaví městská hromadná doprava. To se týká i Brna, Ústí nad Labem a dalších měst, která se připojují. Stávka začne v pondělí 13. června ve tři hodiny ráno a o čase jejího ukončení teprve rozhodneme," sdělil  Luboš Pomajbík, předseda Odborového svazu dopravy.

„Dost bylo ústupků. Vláda si vede svou, nedbá na připomínky odborů, ve sněmovně předkládá jeden návrh za druhým. Kromě stávky přistoupíme i k fyzické blokádě silničních komunikací v Praze. Významným způsobem se k nám přidává i Svaz horníků," informoval předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek, že se protestní akce zúčastní i horníci a zaměstnanci v logistice České pošty.

Nečas se s návrhy neozval. Teď už má smůlu

V pondělí ve tři hodiny ráno tak znehybní všechny vlakové spoje po celé zemi. Zastaví se veřejná doprava ve větších městech, dojde k blokaci hlavních silničních tahů. V Praze zůstane stát kompletně celá doprava včetně metra. Podobný scénář se dá očekávat také v Brně, Ústí nad Labem, Plzni, Olomouci, Opavě a dalších městech.

Zrušení stávky už nemůže nic zabránit. „Premiér Nečas mi slíbil do pátečního rána zavolat. Neozval se, je mi to líto, ale už se to nedá zastavit," vysvětloval předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil. „Vyzývám vládu, aby vzala rozum do hrsti. Jinak bude mít stávka úplně jiný rozměr. Nelze dělat reformy proti lidem a jen v zájmu bohatších skupin," pohrozil odborový šéf.

Stávkujeme i za vás, hlásí odbory občanům

Několikrát také zaznělo, že odboráři se omlouvají občanům za případné problémy, které jim stávkou způsobí. Lidem budou rozdávat letáky, jejichž motto zní: Stávkujeme i za vás. Zavadil ještě dodal, že ČMKOS vyhlašuje stávkovou pohotovost. Nevyjádřil se ale, jestli a kdy by mohla přerůst v generální stávku.

Den před vyhlášením stávky se v Praze sešlo vedení města, pražského dopravního podniku a odborářů, kteří se dohodli, že stávka bude časově omezená a není namířena proti hlavnímu městu či dopravnímu podniku, ale proti vládním reformám. Vedení DP do dohody prosadilo to, že sice každý zaměstnanec má právo stávkovat, ale ti, kteří se nebudou chtít připojit, mají naopak právo pracovat a stávkující to budou respektovat.

K věci:

Stávka bude. Kalousek by radši odešel z vlády, než by ustoupil

Gigantická stávka: V létě zkolabuje země, nepojede MHD, vlaky, nic

Odborář pravici: Ulice vás dostala nahoru. Neomezená stávka vás sundá

Foto-koláž: Hans Štembera


Prohlášení odborů:

Jedním z nejzákladnějších poslání odborových organizací je vyjednávání s cílem dosáhnout rozumných kompromisů. Stávku, jako krajního prostředku, české odbory v novodobé historii využívaly minimálně a jen ve výjimečných vypjatých situacích.

Takováto situace bohužel nastala nyní. Způsobila ji vláda ODS, TOP 09 a VV, která v rozporu s programovýmprohlášením, svými tzv. reformami ještě více prohloubí zadlužení České republiky, poškodí většinu občanů ČR a způsobí privatizaci veřejných služeb.   Odbory v rámci tripartitních jednání předložily řadu návrhů a analýz, dokumentujících rizika a negativní dopady reforem. Koalice dopravních odborových svazů a další odborové organizace opakovaně vyzvaly premiéra a vládu, aby u takto důležitých reforem byla zajištěna nutná široká společenská dohoda. Vláda nechce vysvětlit veřejnosti, proč reformy mají být jen škrty a restrikce, nevyjádřila se k relevantním návrhům odborů a odmítla reformy schvalovat na základě širšího konsenzu.  

Vláda nebojuje proti korupci a nebrání účinně neuvěřitelnému mrhání veřejnými financemi. Místo toho prosazuje důchodovou reformu prospěšnou pouze pro soukromé penzijní fondy se záměrem devalvovat průběžný důchodový systém.   Odchod do důchodu v 70 letech je hazardem se zdravím lidí a výsměchem zaměstnanců v náročných profesích. Zvyšování plateb od pacientů, př. jakékoliv absenci opatření zamezujících plýtváni, vydává za zdravotnickou reformu. Nesmyslné rušení zaměstnaneckých benefitů bude mít silné negativní sociální a ekonomické dopady.

Koalice dopravních odborových svazů vyčerpala všechny možnosti vyjednávání a na protest proti nespravedlivým, zákeřným reformám poškozujícím většinu občanů ČR, vyhlašuje stávku v dopravě, která se uskuteční 13. června 2011. Omlouváme se všem občanům ČR, kterým naše stávka způsobí nepříjemnosti a komplikace!  

Vyzýváme veřejnost ČR k co největšímu pochopení a k co nejširší podpoře našich akcí!   Zabraňme společně devastaci života většiny obyvatel ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…