ČSSD se omlouvá za "vyhánění" Němců. Paroubek je v šoku

10.06.2011 12:57

Zástupce sociální demokracie se omluvil za "vyhánění" sudetských Němců, jiný člen téže partaje se zase postavil za generála Mladiče. Bývalý šéf největší opoziční strany žasne. A žádá vysvětlení vedení.

ČSSD se omlouvá za "vyhánění" Němců. Paroubek je v šoku

Exšéf ČSSD i české vlády Jiří Paroubek v poslední době nejčastěji komunikuje s veřejností i členy své bývalé strany skrz média.

Do těch se opřel i v pátek, kdy se na komunitní síti Facebook nevybíravě vyjádřil na adresu svého někdejšího spolustraníka Jaroslav Foldyny. A vlastně i o celé straně.

Paroubek žasne

"Nevycházím z úžasu nad politikou sociální demokracie. Před čtrnácti dny se poslanec ČSSD J. Foldyna zastal masového vraha a organizátora etnických čistek, bosenskosrbského generála Mladiče. Vedení ČSSD mlčelo," napsal Paroubek na internetu.

Udivilo jej prý ale i jednání dalšího člena sociální demokracie, Libora Roučka, který se na půdě Evropského parlamentu omluvil za odsun sudetských Němců po roce 1945. Ten označil prý dokonce za "vyhnání."

Rouček není popleta

"Libor Rouček není žádný politický popleta, ani nevýznamný lokální funkcionář sociální demokracie, ale místopředseda EP za ČSSD," píše Paroubek. "Předpokládám, že B. Sobotka a M. Hašek se budou opět i v této věci předhánět v mlčení. Chci od nich a od celého vedení ČSSD slyšet jasná slova k vyjádření Libora Roučka o ,vyhánění´," uvedl Paroubek s tím, že doufá, že na rozdíl od reakce na Foldynova slova se tentokrát už odezvy z vedení partaje dočká.

Více o Jiřím Paroubkovi ZDE

Podle bývalého šéfa ČSSD existují totiž jisté axiomy, neměnná východiska české politiky, které rozumná česká politická strana drží dlouhodobě.

"Pro mne je takovým axiomem v otázce odsunu sudetských Němců politika někdejšího prezidenta Edvarda Beneše a nekomunistických politických stran - především sociálních demokratů a národních socialistů - v poválečném období," uzavřel Paroubek. Z křesla šéfa ČSSD odešel po loňských květnových volbách. Nyní působí jako poslanec.

Čtěte také:

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…