Koalice odborům: Jste bojůvkáři, sami si děláte ostudu

10.06.2011 16:49

V pondělí zasáhne Prahu a další města snad největší protestní stávka v novodobých dějinách České republiky. Odboráři jsou připraveni nejen zastavit dopravu, ale i zablokovat silnice. Premiér Petr Nečas (ODS) uvedl, že respektuje právo odborářů vyjádřit protest formou stávky. "Za nepřijatelné ale považuji, pokud takový protest zablokuje chod státu a jeho ekonomiky a výrazně zasáhne do života všech občanů, proto vláda nepodlehne nátlakovým akcím, které si berou občany České republiky jako živý štít či jako jisté rukojmí," prohlásil.

Koalice odborům: Jste bojůvkáři, sami si děláte ostudu

Poslanec Daniel Korte (TOP09) řekl pro ParlamentníListy.cz, že se stávkou problém nemá, „protože na vládu tato stávka nikterak nepadá. Myslím, že tím, že tím znepříjemní život milionům občanů, si odbory dělají reputaci samy."

Podle Korteho, který se vůči odborářům v minulosti již silně vymezil, lidé vlastně ani nevědí proč stávkují, protože stávka je politická. „Tady byla legitimně zvolená vláda, legitimně zvolený parlament a odbory se pasují do pouliční bojůvky opozice. No tak prosím..."

Prohlášení premiéra Nečase ZDE

Na upozornění, že stávka je rovněž legitimním projevem vůle, poslanec Korte uvedl, že „jistě, ale v určitých podmínkách. Kolektivní smlouva, a tak dále, a tak dále, má se zkrátka vyjednávat..."

SLEDUJEME téma stávka

Stávka o poslaneckém dni
Jako všichni poslanci má i poslanec Korte v pondělí poslanecký den, kdy by se měl setkávat s voliči. Na dotaz ParlamentniListy.cz, jak bude on řešit jako pražský poslanec otázku dopravy uvedl: „Jedu do své firmy, a protože bydlím na okraji Prahy a mířím do středních Čech, doufám, že se tam dostanu bez problémů. A kdybych se nedostal, kdyby byly zablokované silnice, pevně doufám, že se policie postará o to, aby mi zajistila mé ústavní právo volného pohybu."

Podobně se pro ParlamentníListy.cz vyjádřil také místopředseda poslaneckého klubu za TOP09 František Laudát.

Čtěte také:
Stávka je tady. V pondělí bude stát celá republika
Prozrazeno. Obří stávka může být bez konce
Koalice dopravních odborových svazů: Ke stávce nás dohnala vláda ČR

„Myslím, že je to obrovská nezodpovědnost odborářských bossů, protože místo toho, aby pomohli zemi v této poměrně složité situaci, tak ještě zhoršují pozici. Já jsem se teď vrátil ze Španělska, kde se odbory chovají silně militantně v době, kdy klepe na dveře otázka státního bankrotu, oni škodí neuvěřitelně své zemi. A jestli čeští bossové odborářští se k tomu přidávají také, tak je to jejich věc. Oni chtějí zajistit určitý blahobyt, ale nikdy neřekli, kde to vzít. Progresivní zdanění a podobné bláboly, jak to prezentuje sociální demokracie, jsou naprosto směšné. Ať to nejprve spočítají. Pokud jde o ztrátu preferencí, tak rozhodně se nedomnívám, že ti lidé a odborářští bosové, kteří někde demonstrují a stávkují jsou naši voliči," sdělil Laudát.

Poslanec Laudát jako pražský poslanec jezdí obvykle MHD, tentokrát ale ke své lítosti bude muset jet autem.

Jede se Zavadilem do Ženevy
Další místopředseda poslaneckého klubu TOP09 Jan Husák bude v pondělí s předsedou ČMKOS Jaroslav Zavadilem v Ženevě na zasedání Mezinárodní organizace práce, takže v Praze nebude.

„Odbory při zdůvodňování stávky používají naprosto nepravdivé argumenty, například, že nechtějí, aby někdo řídil tramvaj v 70 letech, protože to není fyzicky možné. Nikdo z těch, kdo dnes řídí tramvaj,  nebude odcházet do důchodu v 70 letech. To se týká dnešní mladé generace, těch 16letých, kteří se musejí připravit na to, že budou odcházet do důchodu později, i než v těch dnes plánovaných 65 letech. A já jim považuji za nutné říkat pravdu, protože tak se na to mají alespoň možnost připravit," sdělil.

Pohyb preferencí koaličních stran může Jan Husák prý jen těžko odhadnout. „Ti, kteří volili TOP09 nepodléhají lžím, které šíří odborové předáci, takže věřím, že na preferencích TOP09 se to nijak neodrazí."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …