Záchrana vlády: Nečas má návrh, jak nasytit Véčka

11.06.2011 8:38

Podle informací ParlamentníchListů.cz je možné, že se nalezne kompromisní řešení pro záchranu současné trojkoaliční vlády. Věci veřejné by se mohly spokojit s náměstky, které jim nabízí ODS.

Záchrana vlády: Nečas má návrh, jak nasytit Véčka

Podle informací redakce ve čtvrtek přinesli premiér Petr Nečas i Věci veřejné své poziční dokumenty k jednání o dodatku ke koaliční smlouvě. V dokumentu, který přinesl premiér je i možnost, že by Věci veřejné získaly některé náměstky na ministerstvech.

Téma: vládní krize   

Náměstky ano, ministry ne

„Naše pozice je stále taková, že se chceme dohodnout na pokračování koaličního projektu, ale že z vlády neodejdou ministři ODS, jejichž odchod požadují Věci veřejné. Avšak je pro nás přijatelné, aby Věci veřejné dostaly náměstky na některých ministerstvech. Dále platí nabídka na vicepremiéra - šéfa legislativní rady vlády pro Véčka," řekl ParlamentnímListům.cz dobře informovaný zdroj z ODS.

Již dříve ParlamentníListy.cz uvedly, že jednou z variant, že by Věci veřejné nepotopily Nečasovu vládu bylo, že by v ní sice nebyly, účastny ale co se týče sněmovny, by podporovaly reformní zákony, na kterých je shoda v koaliční smlouvě. Dále, že by získaly obsazení v některých důležitých kontrolních státních úřadech a především náměstky na ministerstvech.

Více: Tři scénáře, jak Véčka nezabijí Nečasovu vládu. Známe je

Nyní se zdá, že by mohlo dojít k jisté kombinaci. Věci veřejné zůstanou ve vládě, dostanou vicepremiéra, šéfa legislativní rady vlády, ale k dalším změnám v kabinetu nedojde. A dostanou navíc náměstky na některých zatím nespecifikovaných ministerstvech.

Véčkům nezbývá než se držet vládního kopyta

Nyní je již téměř jisté, že premiér Nečas žádného ze svých ministrů „nepustí" a snaha získat ministerstvo spravedlnosti je již jen zbožným přáním Véček. Podle informací ParlementníchListů.cz si premiér uvědomuje, že výhrůžka Věcí veřejných odchodem z vlády je čím dál více platoničtější, neboť si uvědomují, že do příští sněmovny se již s největší pravděpodobností nedostanou a svým odchodem z vlády by riskovaly předčasné volby a přišly by o vliv, který jim ještě zbývá.

Podle politologa Alexandra Tomského tato vláda vydrží do konce funkčního období. „Je absolutně jasné, že se tato vláda nezhroutí. Věci veřejné mohou dožít jen v této vládě, kterou budou podporovat až do svého hořkého konce. Kam můžou jít, když mají dvě procenta a ještě jim to klesá? Není to navíc přechodný jev. Nová strana bez kořenů kořeny těžko zapouští," řekl ParlamentnímListům.cz Tomský.

Podobně se ostatně zachovala i Unie svobody, která byla ve vládě s ČSSD, a socialisty kritizovala, avšak vydržela v ní až do konce, protože věděla, že se do sněmovny stejně již nedostane.

Oficiální výsledky jednání

Oficiálně se lídři vládní koalice na čtvrteční třičtvrtěhodinové K 9 shodli na harmonogramu jednání na dodatku ke koaliční smlouvě a na harmonogramu jednání Poslanecké sněmovny až do konce září. Potvrdili to šéfové poslaneckých klubů ODS, TOP 09 a VV s tím. Dodatek by měl mít programovou, personální a procesní část.

V programové části půjde například o zrušení akcií na majitele. Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg a předseda poslaneckého klubu Petr Gazdík ParlamentnímListům.cz potvrdili, že s tímto TOP 09 problém mít nebude. Premiér Nečas uvedl, že s tím nemá problém, jde spíše o konkrétní provedení, které by firmám nezpůsobovalo zbytečné komplikace.

Vydrží koalice do konce?

Podle nynějších informací to tedy vypadá, že by trojkoaliční projekt mohl aspoň po nějakou dobu přežít, avšak zaznívají zde i skeptické hlasy do budoucna. Například Petr Gazdík na diskusi se studenty řekl, že si myslí, že trojkoalice nepřežije celé volební období.

„Já bych byl rád, kdyby trojkoaliční vláda vydržela po celé volební období. Na druhou stranu cítím stále silněji, že to, co ji drží při životě a to, co ji dává energii přenést se přes komunikační potíže a personální neshody a nedospělost jednoho z koaličních partnerů, je vnímaná povinnost provést reformy a vypořádat se s deficity veřejných financí. Až tyto úkoly zmizí, tak se ta integrující energie vytratí," řekl ParlamentnímListům.cz poslanec ODS Michal Doktor, který naopak od Petra Tluchoře podporoval a podporuje setrvání Věcí veřejných v koalici.

Čtěte také:

  • Část ODS vyzvala Nečase, aby vládl bez VV. Kníže varuje před Tluchořem
  • Nečas zachráněn. Tluchořův puč v ODS zatím uhašen 
  • Víme, co chystá Tluchoř na Nečase
  • Nečasovu vládu má zachránit super-superúřad pro Véčka
  • Tluchoř píše vlastní straně: Zbavme se Véček, jsou nebezpečná
  • Panika v ODS: Kalousek zničí Bártu, pak bude pánem všeho
  • Kočí má údajně vazby na Kalouska. Ministr vůbec netuší
  • reklama

    autor: Lukáš Petřík

    Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

    Můžete definovat, co je dezinformace?

    Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

    13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

    Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…