Profesorka Dvořáková: Stávka ukáže, kdo ještě podporuje vládu

11.06.2011 6:50

Pondělní stávka je legitimním nástrojem odborů, stejně jako je legitimní, aby vláda požadavkům odborů nevyhověla, uvedla pro ParlamentníListy.cz politoložka Vladimíra Dvořáková. Podle ní bude pondělní stávka zajímavá tím, jakou podporu veřejnosti si získá. To může být pro vládu cenný impuls a ukázka toho, jakou důvěru společnosti má. Podle politoložky ani další vlny stávek pád vlády znamenat nemusí.

Profesorka Dvořáková: Stávka ukáže, kdo ještě podporuje vládu

"Byť na to u nás nejsme zvyklí, tak v západním světě nejsou podobné akce ničím výjimečným v takových závažných momentech, jakými tyhle reformy jsou. Prostě je to nástroj, který se v demokracii objevuje a já bych to ani nepřeceňovala ani nepodceňovala," myslí si politoložka Vladimíra Dvořáková.

Podle ní jde o jistou formu nátlaku stejně tak jako o ukázku toho, jak dalece mají odbory podporu ve svých požadavcích ve společnosti. „K tomu je potom potřeba vnímat, jak dalece reagovala veřejnost na tu stávku. Jestli tam byla spíše podpora a ztotožnění se s požadavky odborů či nikoliv," dodala Dvořáková.

Kam se přikloní veřejnost?

V tuto chvíli se neodvážím říct, kam se veřejnost přikloní, to bude odborně zajímavé zjištění i pro mě, protože naše společnost na to, co nás v pondělí čeká, není zvyklá," konstatovala Dvořáková.

SLEDUJEME téma stávka
Experti se Nečasovi vysmáli. Ekonomika se za den nezablokuje

Odbory politicky vydírají, tvrdí Klaus
Odborový šéf: Budeme stávkovat, dokud vláda nepadne
Stávka je tady. V pondělí bude stát celá republika

Někteří odboráři už deklarovali, že jsou ochotni stávkovat, dokud vláda nepadne. Politoložka si ale netroufá odhadnout, zda mají odbory v tuto chvíli stávkováním vládu k pádu dostrkat. „Je otázka, jak by tyhle čistě odborářské požadavky, které se týkají řekněme mzdových a sociálních vazeb v podobě reforem, se propojily s nespokojeností, která je obecně s fungováním vlády, jak ji ukazují průzkumy veřejného mínění."

Podnikatelé jsou nespokojení

"Tady já zatím vidím zajímavý a důležitý fenomén, že roste nespokojenost podnikatelů. Tedy lidí, kteří chtějí podnikat, ale nemají sociální problémy. Chtějí mít slušné, transparentní prostředí a fungující vládu. A tady myslím, že propojení těchto skupin s odbory nevypadá příliš reálně," upozorňuje profesorka, která se flouhodobě zabývá problémem korupce.

Samotné výroky „budeme stávkovat, dokud vláda nepadne" bere Dvořáková spíše jako propagandistické řeči. „Ale jde o výroky legitimní. Není důvod, když požadavky jsou sociální, aby nebyly spojovány s politikou. Ta rovina, že akce jdou proti vládě, to je i v jiných zemích víceméně běžné," vysvětlila Dvořáková. Současně však dodala, že to neznamená, že by vláda měla vyhovět požadavkům odborů.

Vláda není povina odborům vyhovět

„Nicméně v demokratických zemích jsou podobné akce pro vládu velmi cenným impulsem, který řekne jakou důvěru vláda a její kroky má, a to na základě už zmíněné účasti na akcích, podpory veřejného mínění a podobně," myslí si Dvořáková.

„Pokud vláda má pocit, že její činnost je v pořádku, že to a to udělat musí, že to je společenská poptávka, tak to udělá, jenom se pak u voleb ukáže, zda měla vláda pravdu," uzavřela politoložka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …