Hašek využil prostor v novinách: Stávka je extrém, ale jinak to nejde

11.06.2011 10:39

V pondělí se uskuteční stávka, která ochromí dopravu v Praze, Brně a dalších velkých městech. Odbory tak vyjadřují nespokojenost s podobou vládních reforem. Místopředseda ČSSD a hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek se stávkou souhlasí, i když ji považuje až za poslední z demokratických řešení sporů mezi veřejností a vládou. Píše to v komentáři, který atypicky hned na druhé straně sobotního vydání otisklo Právo.

Hašek využil prostor v novinách: Stávka je extrém, ale jinak to nejde

Hašek oponuje tvrzení premiéra Petra Nečase (ODS), že si malá skupinka lidí bere své spoluobčany jako rukojmí. Podle něj až 90 procent veřejnosti nesouhlasí s vládními reformami a kritizují je i odborníci, například ekonom a člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) Miroslav Zámečník.

Vláda sama netuší, jaké budou mít reformy dopady

Vedle kritizovaných bodů jako rušení stravenek, zavádění nadstandardů ve zdravotnictví či zvyšování DPH poukazuje Hašek také na to, že reformy nejsou promyšlené. Vláda netuší, jaký budou mít dopad na životy lidí. Dokládá to na prohlášení premiéra Nečase, že neví, jak se zvýšení DPH projeví v hospodaření 14 krajů.

Stávku ale Hašek považuje za extrémní nástroj, který by se měl využívat jen v krajních případech. Poukazuje na komplikace, které stávka způsobí lidem při cestách do práce, do škol nebo za rodinou.

Odbory prý vyčerpaly všechny možnosti, jak se s vládou dohodnout. Odboroví předáci chodili na jednání s vládou, aby předkládali své protinávrhy. Vláda ovšem neustoupila ani o trochu a s opozicí prý nediskutovala vůbec.

Proti odborářům stojí Bratrstvo kočičí pracky

„Dlužno dodat, že proti odborářům nestojí parta Rychlých šípů, skupinka kladných a rozumných chlapců. Nikoli, veřejnost se o svých plánech snaží přesvědčit spíše Bratrstvo kočičí pracky a je tak plně pochopitelné, že ve svém úsilí fatálně selhává," píše Hašek v komentáři.

Hašek to svádí na ministra obrany Alexandra Vondru (ODS), který je obtížený kauzou ProMoPro, a na „supergurua VV" Víta Bártu.

Hašek si myslí, že strany vládní koalice ztratily reálnou šanci na prosazení reforem, protože neustále vedou boj o vládní koryta.

„Nyní přicházejí s něčím, co je nejenom nespravedlivé a nevýhodné pro většinu obyvatel ČR, ale je to také hloupé a nepřipravené," píše Hašek. Jediné východisko podle něj je stávkovat.

SLEDUJEME téma stávka

Související:

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…