Reformy jsou nevyhnutelné, přesvědčuje premiér Nečas

13.06.2011 9:15

Země Evropské unie si žily nad poměry, a tak nyní musí reagovat nejen na svou snižující se konkurenceschopnost v rámci světové soutěže, ale i na nepříznivý demografický vývoj. Přesto je Česká republika jednou z mála evropských zemí, které ratingové agentury přisuzují do budoucna pozitivní ekonomický vývoj, uvádí v článku pro MF Dnes premiér Petr Nečas.

Reformy jsou nevyhnutelné, přesvědčuje premiér Nečas

Řadě vyspělejších evropských zemí klesají ratingy, ale Česká republika je jednou z mála, které ratingové agentury přisuzují do budoucna pozitivní ekonomický vývoj. „To je známka rozpočtové politiky vlády a zahájených reforem, které prosazujeme už od roku 2007," pochvaluje si premiér Petr Nečas v článku pro MF Dnes počínání posledních českých vlád.

Přestože Česko díky dobré pověsti na finančních trzích uspořilo 18 miliard korun v dluhové službě, viní odbory spolu s opozicí vládu z „asociálních" reforem. „Přitom nezaměstnanost je nejnižší za poslední dva roky, hospodářský růst je v prvním čtvrtletí vyšší, než bylo očekáváno, stejně jako růst mezd," vybírá premiér příklady příznivě se vyvíjejících ukazatelů.

Se zvyšujícím se věkem pro odchod do důchodu nic nenaděláme

Navíc zdůrazňuje, že reformy prosazuje vláda postupně, takže dopady na obyvatelstvo nebudou tak dramatické jako v jiných zemích. Nežijeme tedy ve „zbídačelé" zemi, jak tvrdí odbory. „Nežijeme však ani ve vzduchoprázdnu a vnímáme ekonomickou realitu. Proto chceme prosadit reformní program, který je průnikem programů všech tří koaličních stran. Kvůli němu jsme byli zvoleni," upozorňuje Nečas, že se nedá očekávat, že koalice bude prosazovat program ČSSD, KSČM a odborů.

Předseda vlády je přesvědčen, že kritika postupného zvyšování věku odchodu do důchodu je bojem s větrnými mlýny. „Už dnes platí důchodový věk 65 let a vyšší v téměř polovině zemí Unie. U nás ho dosáhneme u mužů v roce 2011, u žen ještě později," připomíná Nečas, že jsme spíše Evropskou komisí a dalšími institucemi vyzýváni, abychom toto tempo urychlili.

Obhajoba důchodové, daňové i zdravotnické reformy

Premiér pak ve svém článku obhajuje jak důchodovou reformu, která dá lidem možnost, nikoli povinnost spořit si na stáří, ale také sjednocení DPH, které zvýší inflaci jen asi o jedno procento. Reformní kroky ve zdravotnictví mají díky definování standardu a nadstandardu vést k tomu, aby pacienti získali péči spravedlivěji.

Podle premiéra je cílem vlády odvrátit možný nepříznivý ekonomický vývoj, který by nastal po odklonu od nastaveného kurzu. „Nehledáme, protože nemůžeme najít, ideální řešení, které bude stoprocentně vyhovovat všem. Budeme však trpělivě vysvětlovat veřejnosti, proč jsou tyto změny nevyhnutelné, ať už by je prováděl kdokoli," uzavírá Nečas svůj článek v MF Dnes.

K věci:

Kalousek to prokaučoval. Stávka bude ještě tvrdší, hlásí odbory 

Vláda chystá klacek na odbory. ČSSD: To je totalita 

Experti se Nečasovi vysmáli. Ekonomika se za den nezablokuje

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…