Policie nakoupí elektroniku do aut za 300 milionů korun

13.06.2011 9:20

Většina policejních aut bude od příštího roku vybavena novou elektronikou. Policisté by měli mít k dispozici speciální kamery, počítače, dotykové monitory, navigace nebo vysílačky. Vybavení bude stát zhruba 300 milionů korun, 85 procent částky má být uhrazeno z evropských fondů. Informuje o tom pondělní vydání deníku Právo.

Policie nakoupí elektroniku do aut za 300 milionů korun

Nákup lokalizačních a záznamových zařízení bude financován z Integrovaného operačního programu, který schválila Evropská komise. Nové technologie zaručí policii akceschopnost, efektivitu a vysokou mobilitu. Zařízení také bude fungovat jako „černá skříňka" monitorující pohyb auta a dění v jeho okolí. Právu to řekl mluvčí ministerstva vnitra Pavel Novák.

Podmínkou dotace bylo, že technika bude sloužit jen k prevenci

V autech má být především centrální počítač s dotykovým monitorem, který umožňuje provádět lustrace. Nakupovat se budou i nové GPS navigace, servery pro ukládání pořízených záznamů a také kamery, které budou umístěny za čelním a zadním sklem vozidla. Kompletní zařízení ale nebude moci vyhledávat například kradená auta v provozu, protože podmínkou poskytnutí dotace je, že technika bude sloužit jen k prevenci.

Celkem má nyní policie zhruba 2600 aut v policejních barvách a s majáky. Zařízení se budou montovat do 2000 z nich. Část vozů se už lokalizačním a záznamovým zařízením vybavovala v rámci projektu P1000 za bývalého ministra vnitra Ivana Langera (ODS).

Z evropských fondů má být na nákup použito asi čtvrt miliardy korun, zbylých 44 milionů uhradí ze svých rozpočtů jednotlivá krajská policejní ředitelství. Jejich šéfové mají čas do konce léta, aby předložili své návrhy na pořízení konkrétních technologií. V Praze financování z evropských fondů není možné, nákup se proto bude hradit plně z rozpočtu, napsalo Právo.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…