Stávka? Šmerda: Škoda by byla 220 milionů. Ekonom: 15 miliard za celý den

13.06.2011 10:20

Škody celodenní čtvrteční stávky v dopravě se nebudou příliš lišit od škod, které by přinesla pondělní stávka dvanáctihodinová. V České televizi to uvedl ministr dopravy Radek Šmerda. Ekonom David Marek pak upozornil, že kdyby celý den, kdy bude stávka probíhat, stála ekonomika, tak to bude znamenat pro stát ztrátu 15 miliard korun.

Stávka? Šmerda: Škoda by byla 220 milionů. Ekonom: 15 miliard za celý den

„Tato stávka z pohledu ekonoma?  Musím říci, že příliš šancí pro ekonomiku nedává," podotkl v rozhovoru pro Českou televizi ekonom David Marek. Pokud podle něj nebude fungovat doprava ve státě, tak některé firmy a společnosti nebudou mít suroviny, materiály na výrobu a pod. "Nebude totiž jezdit ani část dopravců, a tak nebudou kvůli tomu fungovat některé služby," zdůraznil Marek.

„Celý jeden den stávky by z pohledu ekonoma znamenal ztrátu 15 miliard korun. Můžeme to odvodit od toho, jak hodnotíme jeden den v ekonomice," dodal Marek.

Resort dopravy podle ministra Radka Šmerdy počítá s výpadkem 20 milionů za výběr elektronického mýtného: Pro České dráhy, ČD Cargo a pro Správu železniční a dopravní cesty pak bude počítána škoda 197 milionů.

MD: Ztráta 197 miliónů bude z výpadku poplatku za užívání dráhy

„Částka 197 milionů se skládala například z výpadku poplatku za užívání dráhy, ze ztráty tržeb, z personálních nákladů a podobně. V případě čtyřiadvacetihodinové stávky by ta částka byla pravděpodobně identická jako ta pondělní," uvedl v televizi Šmerda.

Ministr dopravy se prá zítra setká s odboráři, aby s nimi vyjednal okolnosti čtvrtečního zastavení provozu. "Budeme dolaďovat přesné podmínky průběhu této stávky tak, aby škody na majetku nebo škody vůči třetím osobám byly co nejmenší," podotkl Šmerda.

"Budeme se snažit zajistit aspoň minimální funkčnost té dráhy, protože to není jenom o provozu, ale i o bezpečnosti. Dohoda, která byla uzavřená na pondělí, garantovala, že odbory umožní vyjet mezinárodním vlakům i během stávky," dodal ministr. Ubezpečil, že podobné podmínky chce  vyjednat  i pro stávku, která proběhne 16. června.

SLEDUJEME téma stávka

Okamura: Soudní opatření je ve světě běžné

Podle viceprezidenta a mluvčího Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamury  ale není ani ve světě nijak výjimečné, že by soud zakázal stávku. Například tak v minulosti činilo Řecko, neboť tamější vláda zjistila, že to je škodlivé pro stát v souvislosti s cestovním ruchem, kdy stávky v tomto smyslu řeckou ekonomiku velmi poškozují.

„To soudní opatření není ve světě neobvyklé, když ty škody jsou na hranicí vydírání, tak to běžné je," dodal v rozhovoru pro Českou televizi Okamura.

Podle děkana pražské právnické fakulty Aleše Gerlocha ovšem soud v případě zákazu stávky nepostupoval správně. "Podle mě městský soud použil nesprávný zákon o kolektivním vyjednávání na případ, na který nedopadá. Analogii lze uplatňovat ve prospěch některých práv a nikoli v jejich neprospěch," uvedl Gerloch.

"U nás je problém, že soudy nejsou schopny úplně aplikovat ústavní normy a principy. Mé argumentaci svědčí i to, že vláda přijala usnesení o urychlené úpravě práva na stávku mimo kolektivní vyjednávání zákon, čili si je sama vědoma toho, že je tady mezera v zákoně," doplnil pro ČT.

Svoboda: Není jisté, zda metro pojede

Odborářská stávka měla původně trvat od 3:00 do 16:00. Odboráři tak chtěli protestovat proti návrhu zdravotnické, důchodové i daňové reformy. Žádají po vládě, aby reformní zákony stáhla a přepracovala je. Premiér Petr Nečas po vyhlášení stávky řekl, že ustoupení od reforem nepřichází v úvahu, v sobotu pražský městský soud stávku předběžným opatřením zakázal.

Na pražském magistrátu dnes kvůli stávce znovu zasedl krizový štáb kvůi dopravě. Primátor Bohuslav Svoboda po jednání řekl, že integrovaný záchranný systém, tedy policie, hasiči a záchranná služba, jsou na čtvrteční stávku připraveny a Praha pouze přeskupila síly na čtvrtek. Zatím však stále není jisté, zda pojede metro.

Více:
Kalousek to prokaučoval. Stávka bude ještě tvrdší, hlásí odbory

Kalousek vyhlásil válku odborům. Nebo celému národu?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…