Dienstbier: Všichni bychom měli dát výpověď prezidentovi a vládě

13.06.2011 16:43

Velmi kriticky se vyjádřil na konto vlády, prezidenta Václava Klause a také ministra spravedlnosti Pospíšila místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier. Podle něj by naopak lidé měli dát výpověď této vládě a potažmo hlavně Klausovi a to za to, co dnes řekl na konto odborářů a stávkujících. Dienstbierovi se také nelíbí postoj soudkyně, která vydala v pátek rozhodnutí o předběžném opatření.

Dienstbier: Všichni bychom měli dát výpověď prezidentovi a vládě

„Jsou to především vláda i prezident, kteří maximálně vyostřili sociální konflikt ve společnosti. Chování odborů okolo stávky bylo vyvoláno necitlivou politikou vlády a občané se pak ze zoufalství stahují k radikálnějším protestům. Tato vláda totiž nikdy dialog nevede a snaží se vše Poslaneckou sněmovnou silově převálcovat," řekl dnes na brífinku ČSSD Jiří Dienstbier.

Prezidenta Václava Klause zkritizoval za to, co dnes řekl na setkání s občany v obci Mýto (Plzeňský kraj). Klaus totiž zmínil, že by stávku řešil mnohem razantněji a vládě poradil, ať najme soukromé autobusy a stávkující zaměstnance vyhodí.

Dienstbier se obává, že počínání kabinetu i Klause mohou přispět k radikalizaci ve společnosti.

Podle Dienstbiera je navíc „naprosto šílené", když se takový problém, jakým stávka je, snaží vláda řešit podáním návrhu. Odpovědnost leží podle něj na ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi, který nedokázal domýšlet kroky, které vytvoří sociální konflikt.

SLEDUJEME téma stávka 

Odboráři naopak plně respektovali rozhodnutí soudu o pondělním zákazu stávky, ale to samo o sobě bylo prý posuzováno podle nesprávného právního režimu - totiž podle zákona o kolektivním vyjednávání, což bylo právně vadné. Navíc jednání soudkyně, která návrh vydávala, bylo motivováno politickým názorem.

Kritikou byl z jeho strany podroben také předseda Městského soudu Jan Sváček, neboť se podle něj "nemá co setkávat s politiky."  

„Soudy by se měly takových postupů vyvarovat. Je velmi nešťastné, pokud se soud plete do takového konfliktu a vydává rozhodnutí podle toho, jaký politický názor soudce zastává," připomněl také místopředseda ČSSD.

Pospíšil to už mohl řešit v Topolánkově vládě

Výrazněji než jindy Dienstbier zkritizoval i vedení resortu spravedlnosti Jiřím Pospíšilem z ODS. „Je evidentní, že svůj resort nezvládá pokud jde o přeplněnost věznic, a nepořádku na státním zastupitelství," konstatoval Dienstbier s tím, že by měl Pospíšil z toho vyvodit osobní zodpovědnost.

Prý chce Pospíšil zcela chybně řešit přeplněnost věznic tím, že podmínečně propustí větší množství vězňů. „Ministr měl dlouhou dobu na to, aby s tím něco udělal a to již ve vládě Mirka Topolánka," připomněl.

Nakonec dodal, že je již neúnosná nečinnost Pospíšila i ohledně stavu kolem odvolání vrchního státního zástupce  Vlastimila Rampuly, která trvá již čtvrtý měsíc a má se podle zákona přitom rozhodnout do měsíce.

Údajně je také pochybením Pospíšila to, že státní zastupitelství chybilo kolem důkazů v kauze pandurů, kdy nelegální únik informací ohrozil svědka v této kauze. „Státní zastupitelství zametá pod koberec kauzy, které nemají být vyšetřeny," doplnil k tomu  místopředseda ČSSD.  

Čtěte také:  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…