Stávka komplikuje provoz škol. Mnoho dětí v pondělí do školy nepřišlo

13.06.2011 19:02

Přestože se plánovaná pondělní stávka nakonec neuskutečnila, již značně zkomplikovala provoz některých škol. Zmatení rodiče často neposílali své děti do školy. Vysoké školy zase musely musely přesunout termín konání přijímacích zkoušek a státnic.

Stávka komplikuje provoz škol. Mnoho dětí v pondělí do školy nepřišlo

Nastalá situace extrémně zkomplikovala výuku například na Základní škole Bítovská v Praze 4. Z více než čtyř stovek žáků, kteří školu normálně navštěvují, jich dnes do lavic usedla pouze polovina. Ředitel Michal Novák totiž v obavě přes stávkou na pondělí vyhlásil ředitelské volno a škola již nestačila žáky informovat o jeho odvolání. Upozornil na to server iDnes.cz.

SLEDUJEME téma: Stávka 

Řada škol se ve čtvrtek neotevře

Mnoho pražských škol a školek již avizovalo, že jejich studenti dostanou ředitelské volno také ve čtvrtek, tedy v den, kdy se metropoli kvůli odborářské stávce nerozjede hromadná doprava. Výpadek v provozu těchto zařízení však může velmi zkomplikovat život zejména rodičům mladších dětí.

Situace velmi rozhořčila například rodiče, kteří své ratolesti posílají do soukromé česko-anglické školky ve Zdiměřicích u Jesenice u Prahy. Školkovné v tomto zařízení je totiž měsíčně přijde na 20 tisíc korun. "Většina rodičů je vytočená, nemá pro děti hlídání. Navíc škola některé změny ani neoznámila a o náhradě za zrušené vyučování taky nebyla řeč," stěžovala si jedna z maminek redaktorce portálu iDnes.cz. Školka však celkem logicky argumentuje s tím, že její zahraniční lektoři, kteří většinou bydlí v centru Prahy, se do školky zkrátka nedostanou.

Vysoké školy odkládají zkoušky

Hrozící stávka komplikuje také provoz některých vysokých škol. Čtvrteční odborářské protesty totiž udeří zrovna v době, kdy tam probíhají přijímací a státní zkoušky. Školy tak byly nuceny jejich termíny přeložit.

Například fakulta financí a účetnictví na VŠE v Praze přitom musela změnit termín přijímacích zkoušek z pondělí na sobotu. S vypsáním náhradních zkoušek počítají i některé fakulty Univerzity Karlovy. Školy navíc studentům prominou promeškání zkoušek, pokud dokážou, že je zdržela doprava. „Studentovi bude umožněno vykonat státní závěrečnou zkoušku nebo přijímací řízení v náhradním termínu," vyjádřil se k tomu Josef Jettmar, který působí jako prorektor pro studium a studentské záležitosti na ČVUT.

Čtěte také:
Kalousek to prokaučoval. Stávka bude ještě tvrdší, hlásí odbory
Nečas: Občany musíme před nátlakovými skupinami chránit. Stávka je protiprávní 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…