Odstupte, žádá Dienstbier ministra Pospíšila

13.06.2011 20:44

Sociálnědemokratický senátor Jiří Dienstbier tvrdě zkritizoval ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila. Obvinil ho, že vytváří na justici politický tlak. Podle něj ministrův náměstek nemístně ovlivnil soudní verdikt o odsunutí stávky, když se v půli minulého týdne sešel se soudcem Janem Sváčkem. Dienstbier navíc označil samotné soudní rozhodnutí za špatné a politicky ovlivněné.

Odstupte, žádá Dienstbier ministra Pospíšila

Podle Jiřího Dienstbiera se zákon o kolektivním jednání, podle něhož soud případ posuzoval, na stávku vůbec nevztahuje. Za podezřelou označil také soudní argumentaci, která se mimo jiné opíral také o tvrzení, že se Česká republika bez reforem neobejde.

„Soud se má takových věcí vyvarovat, vždy je nešťastné, když soudce dává najevo svůj politický názor," komentoval jednání instituce senátor a místopředseda ČSSD.

SLEDUJEME téma: STÁVKA

Ministr neřeší ožehavé problémy, myslí si Dientsbier

Dienstbier vyzval ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila, který podle něj nese odpovědnost i za řadu dalších pochybení v justici, k demisi. Za dvě období, co ministr sedí ve vládě, totiž podle Dienstbiera nedokázal vyšit zásadní problémy, jako je například již dlouho diskutované přeplnění věznic.

Senátor také vyzdvihl četné skandály státního zastupitelství, které v posledních týdnech vyplavaly na povrch. Zmínil například případ pražského vrchního zástupce Vlastimila Rampuly, jehož odvolání požaduje i nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Podle Dienstbiera reaguje Pospíšil na Zemanovu žádost zbytečně zdlouhavě.

Psali jsme:
Dienstbier: Všichni bychom měli dát výpověď prezidentovi a vládě 
Pospíšil odmítá trestní oznámení. Je účelové a absurdní 
Rampula: Trestní oznámení kvůli úniku informací jsem podal já  

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…