Kalousek si hraje na premiéra, zlobí se stínový ministr Mládek

13.06.2011 23:28

„Kalousek jedná zcela mimo své kompetence,“ komentoval jednání ministra financí poslanec za ČSSD Jan Mládek. Narážel na Kalouskovu žalobu proti odborářům, na jejíž základě soud zakázal pondělní stávku. Podle jeho slov jsou Češi závislí na jednání muže, který se svým arogantním chováním v podstatě pasoval do role premiéra.

Kalousek si hraje na premiéra, zlobí se stínový ministr Mládek

Také druhý host studia Událostí komentářů, poslanec ODS Pavel Suchánek kritizoval Kalouskův páteční krok. „Nebylo to odsunutí šťastné, s tím už se ale nedá nic dělat," řekl předseda rozpočtového výboru Suchánek. Vyjádřil také mírné překvapení nad tím, že soud na Kalouskovu žalobu zareagoval tak rychle.

Psali jsme:
Táňa Fischerová podpořila stávku: Nečasova vláda odhodila masku
Počet lidí, co přijedou v čtvrtek do Prahy, budou odbory regulovat

Vláda odmítá jednat s opozicí, tvrdí poslanec

Stínový ministr financí Jan Mládek razantně odmítl možnost, že by ČSSD jako největší opoziční strana mohla výrazněji spolupracovat s odbory.

"Stávky by neměly být politické," vyjádřil se poslanec. Dodal, že ani jemu se varianta stávky příliš nelíbí. „Chápu ale rozhořčení občanů," komentoval Mládek dramatický vývoj. Vinu za výraznou radikalizaci společnosti shodil na Nečasovu vládu, která podle něj dostatečně nejedná s odbory ani s opozicí a vyhýbá se jakýmkoli možnostem kompromisu.

Dále čtěte:
 Odboráři se chovají jak teroristé, zlobí se právník Benda. Pravice kýve
Klaus rozpálil odboráře Duška. Čtěte necenzurovaná slova

Tomuto nařčení oponoval Suchánek s tím, že to jsou často naopak odbory, které s vládou odmítají vyjednávat. Vyzdvihl i fakt, že se vláda snaží dospět ke konsenzu například v otázce důchodové reformy. Odvolal se přitom na dnešní slova premiéra Nečase, který zmínil možnost snížení plánované hranice odchodu do důchodu pro některé dělnické profese.

SLEDUJEME téma: STÁVKA

Vyřeší problémy předčasné volby?

Zdá se však, že tento ústupek sociálním demokratům zdaleka nestačí. V otázce důchodové reformy požadují zrušení druhého důchodového pilíře. „Druhý důchodový pilíř slouží možná nějakým lobbistům nebo zájmovým skupinám ne řadovým občanům," prohlásil Mládek.

Dodal, že jediné řešení ze současné situace by byly předčasné volby. „Vláda už stejně dávno ztratila faktický mandát voličů," komentoval rozpoložení společnosti v zemi stínový šéf financí.

Psali jsme:
Škromach přirovnal Nečase k Lukašenkovi a Husákovi. Varuje před střelbou
Podle Ratha by tramvaje mohli řídit Nečas a Kalousek, metro Klaus

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…