Nečas: Na veřejných tendrech v budoucnu ušetříme 25 miliard ročně

14.06.2011 11:34

Podle premiéra Petra Nečase vláda za první půlrok svého fungování splnila 18 z 58 protikorupčních opatření. Byla podle něj již schválena novela o státních zakázkách, novela o státních zastupitelstvích a vládní návrh trestního zákoníku. Nečas to řekl na ekonomickém Fóru Zlaté koruny.

Nečas: Na veřejných tendrech v budoucnu ušetříme 25 miliard ročně

Účastníci fóra diskutují o tom, jak brzdí korupce ekonomický rozvoj země a nakolik snižuje konkurenceschopnost české ekonomiky. Na začátku června například rozšířila vláda kompetence Nejvyššího kontrolního úřadu nebo schválila novelu o státních zakázkách, která už prošla ve sněmovně prvním čtením.

„Novela bude vést k tomu, že tu bude tlak, který bude působit na pokles hladiny veřejných zakázek o pouhých pět procent, ušetříme 25 miliard korun ročně. To je stejná položka, jakou stát ročně vydává na vědu, výzkum a inovace," uvedl na fóru Nečas.

Elektronické aukce nákupu elektřiny již podle Nečase pro centrální úřady státní správy dokázaly přinést úsporu třiceti procent.

Nečas také připomněl, že ve třetím čtení budou poslanci schvalovat zákon, který umožní postihovat kromě fyzických osob i firmy. „Boj s korupcí není otázka silných slov, ale důslednosti a seznamu konkrétních opatření v oblasti legislativy a exekutivy," připomněl mimo jiné Nečas.

Mezi hosty Zlaté koruny patří čestný předseda ČSSD, prognostik Valtr Komárek, ekonom Jan Švejnar, americký velvyslanec Norman L. Eisen nebo bývalý premiér Miloš Zeman. Jak upozornil server iDnes.cz, které fórum přenáší přímým přenosem, pozvání prý nepřijal majitel Agrofertu Andrej Babiš. „Účast na fóru mu prý rozmluvili na poslední chvíli jeho přátelé," dodal k tomu server.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…